DRŽAVA ĆE POMOĆI AIR SERBIA Pokriće gubitke nacionalne avio-kompanije nastale tokom pandemije

BiznisIzdvajamoSrbijaTurizamVesti

6.12.2020 08:05 Autor: Marija Jovanović 1

DRŽAVA ĆE POMOĆI AIR SERBIA Pokriće gubitke nacionalne avio-kompanije nastale tokom pandemije DRŽAVA ĆE POMOĆI AIR SERBIA Pokriće gubitke nacionalne avio-kompanije nastale tokom pandemije
Nećemo dozvoliti da propadne Air Serbia, poručio je ministar finansija Siniša Mali i istakao da će država pomoći svojoj nacionalnoj avio-kompaniji tako što će... DRŽAVA ĆE POMOĆI AIR SERBIA Pokriće gubitke nacionalne avio-kompanije nastale tokom pandemije

Nećemo dozvoliti da propadne Air Serbia, poručio je ministar finansija Siniša Mali i istakao da će država pomoći svojoj nacionalnoj avio-kompaniji tako što će pokriti gubitke nastale tokom pandemije Covid-19.

Ministar finansija naglasio je u izjavi za Tanjug da će država pomoći svom avio-prevozniku na isti način kao što su to uradile i sve druge evropske zemlje.

„EU je rekla vrlo precizno – možete da pomognete svojoj avio-kompaniji kao što pomažu ostale države u EU, ali samo za pokriće gubitaka koji su nastali usled korona virusa odnosno pandemije“, rekao je Mali.

Foto: Tanjug

Vlada Srbije zato je donela uredbu o pomoći nalik uredbama koje su donele i ostale zemlje EU, dodao je ministar. „Onda se neki nađu pametni i kažu da ćemo mi da pokrijemo sve gubitke. Nema gubitaka iz prethodnog perioda, već samo iz ovog perioda“, naglasio je Mali.

On je podsetio da avio-industrija trpi najveće gubitke zbog pandemije i nemogućnosti putovanja i dodao da je, na primer, nemačka vlada Lufthansi dala podršku od ukupno devet mlijardi evra, od čega šest milijardi za dokapitalizaciju i tri milijarde evra garancija za nove kredite, a francuska vlada sedam milijardi evra pomoći za Air France.

Kako je istakao, u Srbiji je sve pod vrlo striktnom kontrolom regulatora Evopske komisije, koji nagledaju svaki vid državne pomoći, bez obzira da li je u pitanju Air Serbia ili nekad Železara ili neko drugo javno preduzeće.

Ukrcavanje u avion
Foto: Tanjug

„Tako da smo tu veoma precizni i imamo veoma dobro definisanu regulativu, identičnu onoj koja postoji u EU. Država Srbija ne radi tu ništa drugačije ili ništa više od onoga što rade i ostale evropske zemlje shodno regulativi koju imaju“, istakao je ministar finansija.

On je podsetio da je u vreme pandemije puno značilo to što smo imali svoju avio-kompaniju jer su uz pomoć nacionalnog avio-prevoznika uspeli da se vrate mnogi naši građani koji su bili širom sveta, a dopremana su i neophodna medicinska oprema i sredstva.

Foto:Tanjug

Mi zato nećemo da dozvolimo da propadne naša nacionalna avio-kompanija, poručio je Mali.

„Podsetiću i Fiskalni savet i naše građane, da Air Serbia od trenutka kada smo ušli u zajedničko paratnerstvo sa Etihadom, ima pozitivne rezultate i da nije gubitaš. Pozitivno poslovanje je bilo do početka ove godine“, kazao je ministar.


Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...