FED ZADRŽAVA PRIMENU NULTIH KAMATNIH STOPA Ekonomija SAD nešto bolja, ali podrška još neophodna

SvetVesti

30.7.2020 12:51 Autor: Vladimir Jokanović 0

FED ZADRŽAVA PRIMENU NULTIH KAMATNIH STOPA Ekonomija SAD nešto bolja, ali podrška još neophodna FED ZADRŽAVA PRIMENU NULTIH KAMATNIH STOPA Ekonomija SAD nešto bolja, ali podrška još neophodna
Američka centralna banka (FED) potvrdila je da će koristiti sve raspoložive mehanizme podrške američkoj privredi i da će zadržati referentnu kamatnu stopu na nivou... FED ZADRŽAVA PRIMENU NULTIH KAMATNIH STOPA Ekonomija SAD nešto bolja, ali podrška još neophodna

Američka centralna banka (FED) potvrdila je da će koristiti sve raspoložive mehanizme podrške američkoj privredi i da će zadržati referentnu kamatnu stopu na nivou oko nule, na kojem je od 15. marta i početka pandemije.

Pored zadržavanja niskih kamatnih stopa, Savezni odbor za otvoreno tržište, koji utvrđuje monetarnuu politiku, izrazio je posvećenost održavanju kupovine obveznica i niza programa kreditiranja i likvidnosti, takođe u vezi sa reagovanjem na pandemiju.

„Posvećeni smo korišćenju čitavog niza alata kako bismo podržali našu ekonomiju u ovim izazovnim okolnostima“, rekao je predsedavajući FED, Džerom Pauel (Jerome Powell), prenosi CNBC.

U saopštenju FED ocenjeno je da je trenutno stanje ekonomskog rasta bolje nego na početku krize, ali da je još ispod zadovoljavajućeg nivoa. „Nakon naglih padova, ekonomska aktivnost i zaposlenost su nešto porasli tokom poslednjih meseci, ali ostaju znatno ispod nivoa s početka godine“, rekao je Pauel.

Navedeno je i da sve slabija potražnja i niske cene nafte smanjuju inflaciju potrošačkih cena, kao i da su ukupni finansijski uslovi poboljšani poslednjih meseci, odražavajući mere politike za podršku ekonomiji i prilivu kredita u američka domaćinstva i preduzeća.

Kamatna stopa zadržana je u rasponu od 0,0 do 0,25 odsto, a u saopštenju stoji da će pomenute stope važiti sve dok zvaničnici „ne budu sigurni da je ekonomija izdržala nedavne događaje i da je na putu da ostvari svoje maksimalne ciljeve za zapošljavanje i stabilnost cena“.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...