Šesti put zaredom bez promene kamata

Federalne rezerve zadržale postojeće kamatne stope, čekaju dalje smanjenje inflacije

BankeBerzaInvesticijeIzdvajamoSvet

1.5.2024 20:20 Autor: Marko Andrejić 4

Federalne rezerve zadržale postojeće kamatne stope, čekaju dalje smanjenje inflacije Federalne rezerve zadržale postojeće kamatne stope, čekaju dalje smanjenje inflacije
Američke Federalne rezerve odlučile su u sredu da ne menjaju ključne kamatne stope. Federalni komitet za otvoreno tržište (FOMC) glasao je da ciljana referentna... Federalne rezerve zadržale postojeće kamatne stope, čekaju dalje smanjenje inflacije

Američke Federalne rezerve odlučile su u sredu da ne menjaju ključne kamatne stope. Federalni komitet za otvoreno tržište (FOMC) glasao je da ciljana referentna kamata ostane u dosadašnjem rasponu od 5,25 do 5,5 odsto, što je najviše u poslednje dve decenije.

Kamate u SAD nalaze se na tom nivou od jula prošle godine, a u međuvremenu na šest uzastopnih sastanaka Feda nije došlo do promene cene zaduživanja.

Planove Feda za skori početak monetarnog popuštanja pokvarila je inflacija u martu, kada su cene rasle više od očekivanja. Naime, godišnja inflacija u SAD ponovo je porasla na 3,5 procenata, prema podacima Biroa za statistiku rada.

Rast cena benzina i visoki troškovi stanovanja prekinuli su napredak koji je ranije postignut.

Martovski podaci pokazali su rast stope inflacije u odnosu na februar kada je izmereno 3,2 odsto, što je predstavljalo najveći godišnji rast cena u poslednjih šest meseci.

Trgovci su u međuvremenu počeli da ulažu opklade i da Fed može ponovo povećati kamatne stope, što je do skoro bilo nezamislivo, a što ukazuje na promenu očekivanja nakon jačih ekonomskih podataka iz SAD.

Foto: Freepik

Sagovornici našeg portala prethodnih dana su izneli svoja očekivanja i većina se složila u proceni da Fed još uvek neće početi sa snižavanjem kamatnih stopa.

„Verujem da će američke Federalne rezerve odložiti smanjenje kamatnih stopa i da će gledati da izbegnu njihovo eventualno povećanje nakon što je inflacija u SAD porasla u odnosu na prethodni period, umesto da nastavi da se smanjuje“, rekao je za Biznis.rs Dejan Šoškić, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i bivši guverner Narodne banke Srbije.

„Suština je verovatno u proceni da inflacija u SAD ponovo raste, što prirodno izaziva rezervu kod monetarnih vlasti. Zadrška je minimalna reakcija koju možemo očekivati od Feda ukoliko se vidi da se inflacija ne kreće ka cilju od dva odsto, pa nije sasvim isključeno ni neko kratkoročno povećanje kamatnih stopa“, ocenio je Šoškić.

Prema njegovim rečima, američka fiskalna i monetarna politika su u velikoj koliziji, jer SAD još nisu uspele da povuku svoju ekspanzivnost iz 2020. i 2021. godine, kada su na svoj ogroman BDP napravili budžetske deficite od 15 i 12 procenata, što je ogromna fiskalna, a zapravo i monetarna ekspanzija, jer preveliko državno trošenje izaziva štampanje novog novca.

I ekonomista Goran Nikolić je očekivao da će Fed na sastanku Komiteta za otvoreno tržište (FOMC) delovati u skladu sa predviđanjima, odnosno da će zadržati postojeće kamatne stope.

„Fed je oprezan zbog bazne inflacije koja je iznad cilja“, ocenio je Nikolić u razgovoru za Biznis.rs i dodao da je očigledno da se Fedu ne žuri, jer je američka ekonomija dobra.

„Oni su imali određeno usporavanje privrede u prvom kvartalu ove godine (rast od 1,6 odsto), ali su u prethodna dva kvartala postigli značajan rast od 3,4 i 4,9 procenata. Privreda je dobra, tako da verujem da će Fed i dalje prioritetno biti posvećen obuzdavanju inflacije“, naveo je naš sagovornik.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.