procenjena vrednost transakcije 22 miliona evra

Fondu KKR odobreno preuzimanje Telecoma Italia

EUInvesticijeSvet

6.11.2023 09:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Fondu KKR odobreno preuzimanje Telecoma Italia Fondu KKR odobreno preuzimanje Telecoma Italia
Telecom Italia pristao je u nedelju da proda svoju fiksnu mrežu fondu KKR & Co., što je posao vredan 22 milijarde evra, uz podršku... Fondu KKR odobreno preuzimanje Telecoma Italia

Telecom Italia pristao je u nedelju da proda svoju fiksnu mrežu fondu KKR & Co., što je posao vredan 22 milijarde evra, uz podršku italijanske vlade.

Upravni odbor telefonskog operatera, nakon maratonskog sastanka koji je počeo u petak, odobrio je prodaju mreže američkom gigantu privatnog kapitala bez uslovljavanja glasanjem akcionara, navodi se u saopštenju. Odluka je doneta uprkos protivljenju najvećeg akcionara kompanije Vivendi SE, prenosi Bloomberg.

KKR je procenio mrežu na 18,8 milijardi evra, ali ukupna vrednost posla je čak 22 milijarde evra na osnovu onoga što se može zaraditi ako se računa mrežno spajanje sa manjim rivalom Open Fiber. Taj posao, koji Telecom očekuje da će zaključiti do leta, trebalo bi da omogući kompaniji da smanji svoj dug za 14 milijardi evra, navodi se u saopštenju.

Odbor nije odobrio ponudu KKR-a za Telecomovu podmorsko-kablovsku jedinicu Sparkle i produžio je rok do 5. decembra da se potvrdi mogućnost veće ponude. Kova kompanija je ranije procenjena na oko milijardu evra.

Odluka označava pobedu izvršnog direktora Pjetra Labriole (Pietro Labriola), glavnog arhitekte plana prodaje mreže, i dobrodošao je rezultat za administraciju premijerke Đorđe Meloni (Giorgia Meloni), pošto će sporazum sa KKR dozvoliti da se monopol koji je nekada kontrolisala država smanji svoju gomilu dugova, dok dozvoljava vladi da po ugovoru zadrži određeni nadzor nad imovinom koja se smatra strateškom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...