Blagi pad BDP-a do kraja godine

Italija snizila prognozu ekonomskog rasta za 2023.

EUVesti

28.9.2023 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Italija snizila prognozu ekonomskog rasta za 2023. Italija snizila prognozu ekonomskog rasta za 2023.
Odlazeća italijanska vlada značajno je snizila prognozu ekonomskog rasta za narednu godinu zbog vrtoglavih troškova energije, ali procenjuje da će poreski prihodi poboljšati stanje... Italija snizila prognozu ekonomskog rasta za 2023.

Odlazeća italijanska vlada značajno je snizila prognozu ekonomskog rasta za narednu godinu zbog vrtoglavih troškova energije, ali procenjuje da će poreski prihodi poboljšati stanje javnih finansija.

Ove godine BDP će porasti za 3,3 odsto, procenjuje ministarstvo finansija u svom godišnjem Ekonomsko-finansijskom dokumentu (DEF), što je blago povećanje aprilske procene zahvaljujući snažnom rastu u prvih šest meseci.

U drugoj polovini godine BDP će blago pasti, prema najnovijim procenama, piše Seebiz.

Prognoza za narednu godinu spuštena je sa 2,4 na samo 0,6 odsto.

Ministarstvo finansija sada očekuje pola procentnog poena niži budžetski deficit u ovoj i narednoj godini, sa 5,1 i 3,4 odsto BDP-a, respektivno.

Procena ovogodišnjeg javnog duga spuštena je sa 147 na 145,4 odsto BDP-a. U evrozoni samo Grčka ima veći javni dug, izražen kao udeo u BDP-u.

U 2023. godini trebalo bi da se smanji na 143,2 odsto BDP-a.

Inflacija bi u proseku ove godine trebalo da bude 6,6 odsto, a 2023. da padne na 4,5 odsto.

Rekordno visoka inflacija smanjuje ogroman javni dug Italije, uprkos lošim prognozama za ekonomiju, dok rastuće cene nafte i gasa istovremeno povećavaju prihode od poreza na dodatu vrednost i akciza.

Ministarstvo u izveštaju navodi i da je Italija do sada uspela da potroši oko 21 milijardu evra iz fondova EU za oporavak od pandemije. Dodatnih 170 milijardi ostaje joj na raspolaganju za investicije do 2026. ako uradi sve što je dogovorila sa Briselom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...