gubitak zamaha u sektorima trgovine, građevinarstva i usluga

Zapošljavanje u Nemačkoj posustalo u septembru

EUU fokusu

27.9.2023 18:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Zapošljavanje u Nemačkoj posustalo u septembru Zapošljavanje u Nemačkoj posustalo u septembru
Zapošljavanje u Nemačkoj usporilo je u septembru, a potrošači su najavili pesimizam na početku oktobra, uz pojačanu sklonost štednji, pokazala su u sredu istraživanja... Zapošljavanje u Nemačkoj posustalo u septembru

Zapošljavanje u Nemačkoj usporilo je u septembru, a potrošači su najavili pesimizam na početku oktobra, uz pojačanu sklonost štednji, pokazala su u sredu istraživanja instituta Ifo i GfK.

Ifov indeks zapošljavanja spustio se u septembru na 95,8 bodova, najnižu vrednost od februara 2021. godine i manji je 1,2 boda nego u avgustu.

Nedostatak narudžbina i gubitak zamaha u sektorima trgovine, građevinarstva i usluga, glavni su razlozi pogoršanja, objasnili su analitičari Ifoa, prenosi Mina.

„Snažan rast zapošljavanja kojem smo svedočili proteklih nekoliko meseci splasnuo je u septembru“, rekao je vođa istraživanja Ifoa Klaus Volrabe (Klaus Wohlrabe).

On je rekao da će spremnost kompanija da zaposle nove radnike verovatno ponovo ojačati kada se ekonomija oporavi.

Ifo je istovremeno upozorio na demografske promene, istaknuvši da će zbog starenja stanovništva nemačko tržište rada srednjoročno gubiti sve više radnika.

Odvojeno istraživanje instituta GfK pokazalo je blago pogoršano raspoloženje nemačkih potrošača na početku septembra, zbog tvrdokorno visoke inflacije koja podstiče štednju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...