Očekuje se da će BDP porasti na 3,2 odsto u 2024.

EBRD podiže prognozu rasta za 2023. godinu

BankeEUSvet

27.9.2023 17:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EBRD podiže prognozu rasta za 2023. godinu EBRD podiže prognozu rasta za 2023. godinu
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u sredu je podigla svoju prognozu rasta za ovu godinu u svojim regionima – Evropi, Centralnoj Aziji... EBRD podiže prognozu rasta za 2023. godinu

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u sredu je podigla svoju prognozu rasta za ovu godinu u svojim regionima – Evropi, Centralnoj Aziji i Severnoj Africi.

Predviđa se da će bruto domaći proizvod (BDP) regiona EBRD-a, koji pokriva skoro 40 ekonomija, porasti za 2,4 odsto u 2023. godini, što je revizija od 0,2 procentna poena naviše u odnosu na njenu majsku prognozu, navodi banka u izveštaju, prenosi Anadolu Agency.

Očekuje se da će BDP porasti na 3,2 odsto u 2024. godini, kako inflatorni pritisci postepeno opadaju. Cifra je revidirana naniže za 0,2 procentna poena u odnosu na prethodni izveštaj, zbog baznog efekta većeg rasta koji se očekuje 2023. godine.

„Snažan rast privreda Centralne Azije i slabiji učinak onih u Centralnoj Evropi i baltičkim državama odražavaju različite posledice cena energije, inflacije i promenljivih obrazaca trgovine“, rekla je Beata Javorčik, glavni ekonomista EBRD.

Očekuje se da će rast u centralnoj Evropi i baltičkim zemljama dostići 0,5 odsto u 2023. i ubrzati na 2,5 procenata u 2024. godini.

Uvećanje
Foto: Rawpixel,com

Predviđa se da će BDP u Centralnoj Aziji porasti za 5,7 odsto ove godine i 5,9 procenata 2024. godine.

Prognozira se da će BDP Ukrajine porasti za jedan odsto ove godine, što odražava oštar pad u odnosu na prethodnu godinu u prvom kvartalu. Predviđa se da će ekonomija pogođena ratom porasti za tri procenta u 2024. godini.

Banka je predvidela da će ruska ekonomija rasti za 1,5 odsto u 2023. i jedan odsto u 2024. godini.

Rast BDP-a u Turskoj, najvećem primaocu sredstava EBRD-a, revidiran je za 0,1 procentni poen na 3,5 odsto u 2023. godini, odražavajući predizborni fiskalni podsticaj, iako se očekuje da će rast usporiti u drugoj polovini godine. Predviđa se da će turska ekonomija rasti tri odsto sledeće godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.