bez potpune zamene vozača robotima

Ford otvara novi pogon za razvoj tehnologije polu-autonomne vožnje

AutomobiliLifestyleSvet

3.3.2023 18:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Ford otvara novi pogon za razvoj tehnologije polu-autonomne vožnje Ford otvara novi pogon za razvoj tehnologije polu-autonomne vožnje
Ford Motor formira novi proizvodni pogon čiji će fokus biti na polu-autonomnim karakteristikama vozila, i uposliće deo radnika iz svoje bivše podružnice Argo Al.... Ford otvara novi pogon za razvoj tehnologije polu-autonomne vožnje

Ford Motor formira novi proizvodni pogon čiji će fokus biti na polu-autonomnim karakteristikama vozila, i uposliće deo radnika iz svoje bivše podružnice Argo Al.

Jedinica u potpunom novom vlasništvu, poznata kao Latitude AI, biće smeštena u Pitsburgu, nekadašnjem domu Arga, navodi se u saopštenju, prenosi Bloomberg.

Nova jedinica će se fokusirati na „razvoj automatizovanog sistema vožnje bez upotrebe ruku i očiju za milione vozila“, saopštio je Ford.

Proizvođač automobila zaposliće oko 550 radnika iz Arga. Radnici će se fokusirati na tehnologiju kao što je BlueCruise, funkcija za vožnju bez ruku za koju se kaže da je prešla više od 60 miliona kilometara.

„Veliko iskustvo i talenat u našem Latitude timu će nam pomoći da ubrzamo razvoj potpuno nove automatizovane tehnologije vožnje“, rekao je Dag Fild, Fordov glavni službenik za napredni razvoj proizvoda i tehnologije.

Ford i Volkswagen su potisnuli Argo nakon što su utvrdili da će im biti potrebno previše vremena da ostvare povraćaj milijardi koje su uložili u samovozeći startap. Ford je prošle godine otpisao 2,7 milijardi dolara svoje investicije.

Propast Arga pokazala je kako su se stavovi o tehnologiji samovožnje brzo promenili, te je ideja o tome da roboti potpuno upravljaju vozilom u zakrčenom gradskom saobraćaju postala daleki san.

Ford je dodao da će se Latitude fokusirati na skoro automatizovanu tehnologiju koja pomaže vozačima, ali ih ne zamenjuje u potpunosti robotima.

  • GOCA BG

    3.3.2023 #1 Author

    Sve sto smo ranije gledali u SF filmovima uskoro ce biti stvarnost…

    Odgovori

  • Moon

    4.3.2023 #2 Author

    Jezivo i za pomisliti, robot da kontrise upravljanje…

    Odgovori

  • MARA

    5.3.2023 #3 Author

    Videćemo kako će sve to funcionisati..

    Odgovori

  • Coka13

    6.3.2023 #4 Author

    Videćemo kako će to funkcionisati.

    Odgovori

  • TATJANA

    7.3.2023 #5 Author

    Budućnost je tu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...