EDF u dugovima 70 milijardi dolara

Francuska nacionalizovala najvećeg snabdevača strujom u zemlji

EUFirme u fokusuSvetU fokusu

12.6.2023 11:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Francuska nacionalizovala najvećeg snabdevača strujom u zemlji Francuska nacionalizovala najvećeg snabdevača strujom u zemlji
Francuska vlada završila je nacionalizaciju najvećeg energetskog preduzeća u zemlji, EDF-a. Pritom je kompanija zvanično uklonjena sa Pariske berze, navodi se u saopštenju koje... Francuska nacionalizovala najvećeg snabdevača strujom u zemlji

Francuska vlada završila je nacionalizaciju najvećeg energetskog preduzeća u zemlji, EDF-a. Pritom je kompanija zvanično uklonjena sa Pariske berze, navodi se u saopštenju koje je objavilo Ministarstvo finansija, prenosi Mina.

Preuzimanje je usledilo nakon što je kompanija pretrpela rekordni gubitak prošle godine, sa nuklearnom proizvodnjom koja je pala na najniži nivo u 34 godine.

Ministar finansija Bruno le Mer (Bruno le Maire) pozdravio nacionalizaciju preduzeća, nazvavši to “uspehom“ i ocenivši da je državno preuzimanje neophodno za budućnost energetske kompanije.

Krajem prošle godine zvanični Pariz je počeo otkup 16 odsto udela u EDF-u, nudeći oko deset milijardi evra da preuzme potpunu kontrolu nad dobavljačem električne energije koji je opterećen dugovima.

Francuska je već posedovala skoro 84 odsto udela u EDF-u, dok je 15 odsto bilo u rukama privatnih akcionara, a oko jedan odsto u vlasništvu zaposlenih u tom preduzeću.

Ta evropska država, inače, proizvodi oko 70 odsto električne energije iz nuklearne flote od 56 reaktora, kojima upravlja EDF. Međutim, većina njih se suočila sa problemima korozije koji se ponavljaju i bili su – ili ugašeni ili na održavanju, što je izazvalo nagli pad proizvodnje električne energije.

Smanjena proizvodnja je dovela do drastičnog povećanja cene struje u Francuskoj prošle godine, primoravajući EDF da kupuje struju na veleprodajnim tržištima kako bi pokrio manjak proizvodnje i dodatno pogoršavajući energetsku krizu u Evropi.

Neto finansijski dug EDF-a porastao je 50 odsto, na skoro 70 milijardi američkih dolara prošle godine, pošto je zabeležio rekordni gubitak. Kompanija očekuje da će ovogodišnja proizvodnja biti u rasponu od 300 do 330 teravat-časova, da bi se povećala na 345 teravat-časova u narednoj godini, što je još daleko od 380 teravat-časova proizvedenih u 2019.

Stručnjaci kažu da Francuska, koja je nekada bila izvoznik energije, očekuje se da će se u velikoj meri oslanjati na uvoz električne energije iz susednih zemalja, uključujući Nemačku, kako bi zadovoljila domaću potražnju sledeće zime.

  • MAJA

    13.6.2023 #1 Author

    Ni kod njih ne cveta cveće

    Odgovori

  • Tomica

    13.6.2023 #4 Author

    Francuzi nacionalizuju a mi privatizujemo. Francuzi su naučili lekciju. A mi i kad smo napredni u nečemu, pa makar i zato što kasnimo za Evropom, ni to nismo u stanju da sačuvamo…

    Odgovori

  • colorida_cielo

    24.6.2023 #5 Author

    Nacionalizacija je svakako pozitivna za Francusku, kao i način snabdevanja električnom energijom preko nuklearnih elektrana,tako da je na ovaj način Francuska stabilnija od ostalih većih Evropskih država u resursima električne energije.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...