Objavljeno 15 preporuka za poboljšanje položaja kupaca - proizvođača struje

Prozjumerima potrebno bolje definisanje računa za struju

Srbija

7.6.2023 16:02 Autor: Milica Rilak 1

Prozjumerima potrebno bolje definisanje računa za struju Prozjumerima potrebno bolje definisanje računa za struju
Gotovo tri četvrtine građana koji su investirali u solarne panele očekivalo je da će im računi za struju biti niži od 40 do 100... Prozjumerima potrebno bolje definisanje računa za struju

Gotovo tri četvrtine građana koji su investirali u solarne panele očekivalo je da će im računi za struju biti niži od 40 do 100 odsto, a njih čak 78 odsto instalaciju je finansiralo iz svog džepa.

Danas svaki drugi ne bi ulagao u nove kapacitete, a glavni razlog je nepovoljan način obračuna na računima koji im stižu iz EPS-a, pokazalo je prvo istraživanje NALED-a o prozjumerima, sprovedeno uz podršku USAID-a.

Prvo što bi kupci-proizvođači uradili da poprave svoj položaj jeste usaglašavanje propisa po kojima se obračunavaju osnovice za porez i naknade, kao i jasniji prikaz elemenata na osnovu kojih se obračunava mesečna potrošnja.

To se poklapa i sa jednim od ključnih predloga NALED-a, u okviru seta od 15 preporuka za unapređenje statusa prozjumera i isplativost njihovih investicija, saopšteno je posle predstavljanja preporuka na skupu „Kakva je budućnost prozjumera u Srbiji“.

Potrebno je, kako je istaknuto, jasno definisati pojam utrošene energije i precizirati da se sve dažbine obračunavaju na višak preuzete energije od EPS-a, umanjen za eventualno ranije ostvarene viškove u sopstvenoj proizvodnji.

Nakon što je izmenama Zakona o PDV-u taj problem rešen kada je reč o obračunu poreza, potrebno je isto uraditi i za akcizu i naknadu koje prozjumeri plaćaju.

„Među glavnim preporukama jeste i donošenje niza mera koje bi omogućile stambenim zgradama da budu kupci-proizvođači, zatim da se omogući otplata investicije preko objedinjene naplate (infostana), kao i da se vlasnicima stanova, podstanarima i drugim potencijalnim zakupcima dozvoli zakup dela krova na koji bi postavili panele“, izjavio je profesor Pravnog fakulteta Branko Radulović koji je kao jedan od eksperata učestvovao u izradi preporuka.

Šefica NALED-ove Jedinice za imovinu i investicije Jasmina Radovanović rekla je da je da je njihovo istraživanje pokazalo da bi, među građanima, čak 60 odsto njih bi investiralo u solarne panele samo ako bi dobili podsticaje, dok bi dve trećine privrednika investiciju obezbedilo iz sopstvenih sredstava.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...