Zaoštravanje retorike predstavnika zemalja g7

Francuski ministar protiv jeftinog kineskog izvoza

SvetU fokusu

28.5.2024 13:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Francuski ministar protiv jeftinog kineskog izvoza Francuski ministar protiv jeftinog kineskog izvoza
Cela svetska ekonomija je u opasnosti od prezasićenosti jeftinim kineskim izvozom, poručio je francuski ministar finansija, Bruno le Mer (Bruno le Maire). On je... Francuski ministar protiv jeftinog kineskog izvoza

Cela svetska ekonomija je u opasnosti od prezasićenosti jeftinim kineskim izvozom, poručio je francuski ministar finansija, Bruno le Mer (Bruno le Maire). On je to saopštio tokom sastanka s kolegama iz zemalja Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7) u italijanskoj Strezi.

Oni su se saglasili da reaguju na štetne prakse i složili se da razmotre preduzimanje koraka kako bi se osigurali jednaki uslovi za tržišnu utakmicu, prenosi Mina. „Moramo da se pozabavimo tim pitanjem”, rekao je Le Mer.

Američka agencija Bloomberg navodi da se vodeće industrijske zemlje udružuju kako bi se oduprle izazovu od prevelikih kineskih proizvodnih kapaciteta, za koje kažu da ugrožavaju njihove domaće proizvođače.

Ipak, ovako eksplicitne reči francuskog ministra predstavljaju neku vrstu eskalacije u odnosu na dosadašnji odmereniji i svedeniji diskurs kada je reč o kineskoj trgovini.

Izjava ministara finansija članice G7 usledila je nakon objave Vašingtona u petak da će predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) ponovo uvesti carine na stotine uvoznih kineskih proizvoda.

U međuvremenu, Evropska unija (EU) se bliži kraju istrage o subvencijama za električna vozila, koja će verovatno dovesti do odbrambenih mera protiv kineskog izvoza automobila.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.