Oko 5.000 radnika auto-proizvođača pristalo na program otkupa

General Motors se približava ostvarenju cilja za smanjenje troškova

AutomobiliLifestylePoslovanjeSvet

5.4.2023 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

General Motors se približava ostvarenju cilja za smanjenje troškova General Motors se približava ostvarenju cilja za smanjenje troškova
Oko 5.000 radnika auto-proizvođača General Motors (GM) prihvatilo je program otkupa koji je kompanija predložila kako bi napustili radna mesta, što je automobilskom gigantu... General Motors se približava ostvarenju cilja za smanjenje troškova

Oko 5.000 radnika auto-proizvođača General Motors (GM) prihvatilo je program otkupa koji je kompanija predložila kako bi napustili radna mesta, što je automobilskom gigantu omogućilo da se približi ciljanom smanjenju troškova za dve milijarde dolara, naveo je finansijski direktor ove firme.

Akcijama GM-a trgovalo se po ceni nižoj za 2,1 odsto i pored toga što je finansijski direktor Pol Džejkobson (Paul Jacobson) izjavio da u Sjedinjenim Američkim Državama potražnja za kamionima i džipovima ostaje snažna, piše Reuters.

GM je u poslednje dve godine povećao cene u SAD jer su uska grla u lancima snabdevanja uticala na proizvodnju. Međutim, Džejkobson je izjavio da ne postoji mogućnost da se cene dalje povećavaju, te da je zbog toga važno što pre smanjiti troškove.

Auto-proizvođač je kao cilj postavio smanjenje troškova za dve milijarde dolara do kraja 2024. godine, pri čemu bi između 30 i 50 odsto tog smanjenja trebalo da bude obavljeno ove godine. Odgovor na program otkupa ukazuje na to da će se do kraja 2023. godine GM naći u boljoj poziciji po tom pitanju, naveo je Džejkobson na konferenciji u Banci Amerike.

U saopštenju za radnike izvršna direktorka kompanije Meri Bara (Mary Barra) navela je da su otpuštanja nekoliko stotina radnika u februaru i 5.000 otkupa kompaniji “obezbedili oko milijardu dolara” od planirane dve milijarde dolara smanjenja.

Džejkobson je rekao da će GM u prvom tromesečju dobiti naknadu od milijardu dolara. Kompanija je očekivala 1,5 milijardi dolara u troškovima povezanim sa otpuštanjem osoblja.

Džejkobson je rekao da GM sada izdvaja 75 odsto svoje godišnje kapitalne potrošnje na projekte električnih vozila, koji će u kratkom roku biti manje profitabilni od vozila sa unutrašnjim sagorevanjem ovog proizvođača.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...