Chat GPT u vozilima američke kompanije

General Motors radi na integraciji AI u automobile

Hi-techLifestyleSvet

14.3.2023 09:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

General Motors radi na integraciji AI u automobile General Motors radi na integraciji AI u automobile
Moraće da prođe još vremena pre nego što autonomni automobili počnu da nas sami voze na posao, ali čini se da ćemo uskoro moći... General Motors radi na integraciji AI u automobile

Moraće da prođe još vremena pre nego što autonomni automobili počnu da nas sami voze na posao, ali čini se da ćemo uskoro moći razgovaramo sa njima u toku vožnje.

Kompanija General Motors (GM) potvrdila je da radi na digitalnom asistentu za automobile koji će funkcionisati po modelima mašinskog učenja nalik na Chat GPT, prenosi SEEbiz, pozivajući se na Reuters.

GM planira da u automobile ugradi digitalnog asistenta koji će pomagati vozačima u situacijama u kojima su ranije možda morali da koriste priručnik. Na primer, AI asistent vam može pokazati kako da zamenite gumu na automobilu, prikazujući video-snimak ili dajući uputstva kroz AR (Augmented Reality), pri čemu će pratiti kako to radite. Takođe, asistent će moći da bude integrisan s drugim uređajima, uključujući daljinski za otvaranje vrata garaže.

„Ova promena ne odnosi se samo na jednu sposobnost kao što je evolucija glasovnih naredbi, već znači da kupci mogu očekivati da će njihova buduća vozila imati značajno veće mogućnosti u celini kada je reč o novim tehnologijama“, rekao je portparol GM-a za Reuters.

Digitalni asistent u automobilu će funkcionisati malo drugačije od ostalih četbotova jer GM radi na dodavanju posebnog “sloja za automobile”, pored velikih jezičkih modela koji pokreću Chat GPT, što će biti deo šire saradnje između proizvođača automobila i kompanije Microsoft, koji su se još 2019. godine udružili u radu na autonomnim vozilima.

Uzimajući u obzir da je Microsoft jedini pružatelj usluga klauda za OpenAI, izvesno je da će GM-ov pomoćnik u automobilu gotovo sigurno raditi sa sistemom Azure, a jasno je da će koristiti modele mašinskog učenja OpenAI-ja i Microsofta poput GPT-3.

Iz automobilskog proizvođača još nije saopšteno kako će se njegov AI asistent zvati niti je navedeno kada bismo s njim mogli popričati u nekom automobilu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...