GLAVNA BRIGA TRGOVACA NAFTOM JE POTRAŽNJA Cene crnog zlata u blagom padu

SvetVesti

3.8.2020 12:47 Autor: Vladimir Jokanović 0

GLAVNA BRIGA TRGOVACA NAFTOM JE POTRAŽNJA Cene crnog zlata u blagom padu GLAVNA BRIGA TRGOVACA NAFTOM JE POTRAŽNJA Cene crnog zlata u blagom padu
Cene nafte blago su pale u ponedeljak što se tumači kao posledica početne zabrinutosti izazvane povećanjem globalne produkcije koja je stupila na snagu u... GLAVNA BRIGA TRGOVACA NAFTOM JE POTRAŽNJA Cene crnog zlata u blagom padu

Cene nafte blago su pale u ponedeljak što se tumači kao posledica početne zabrinutosti izazvane povećanjem globalne produkcije koja je stupila na snagu u subotu 1. avgusta. Sporazum OPEC+ koji je bio na snazi prethodna tri meseca i prema kojem je dnevna proizvodnja nafte bila redukovana za 9,7 miliona barela dnevno, prema opštoj oceni ključno je doprineo stabilizaciji cena nakon aprilskog kraha naftnog tržišta.

Novi sporazum predviđa proizvodnju dodatnih 2,0 miliona barela dnevno do kraja godine, iako se pad svetske potražnje za naftom i dalje opisuje kao dramatičan, a oporavak potražnje kao neizvestan. Drugi razlog za pad cena nafte nakon tri meseca rasta su podaci o rekordnom padu BDP u Americi i nekoliko evropskih država u drugom kvartalu, kao i zbog nastavka širenja korona virusa, prenosi Market Watch.

Reč je o blagom padu cena, koje su se ipak održale na podnošljivom nivou, delimično i zahvaljujući padu vrednosti dolara, kao i izveštajima o značajnom smanjenju proizvodnje i zaliha nafte u SAD. Glavna briga trgovaca naftom ostaje potražnja, odnosno neizvesnost u pogledu njenog oporavka na nekadašnji nivo.

Prema ocenama neimenovanih zvaničnika OPEC potražnja se neće vratiti u normalu dok se ne bude oporavila avioindustrija, premda ni to nije garancija da će se potražnja vratiti na nivo iz 2019. godine, zbog konkurencije drugih izvora energije, prenosi specijalizovani portal CleanTechica. Zemlje OPEC suočene su sa izazovom dugoročnog smanjenja potražnje i padom prihoda, kao i koordinacijom proizvodnje sa zemljama izvan ove organizacije.

Jedna od ključnih zemalja proizvođača nafte izvan OPEC je Rusija, koja je u julu izvezla 25 odsto manje nafte nego u istom periodu 2019. godine. Izvoz nafte iz Rusije opao je od početka godine za 8,8 odsto, prenosi Tanjug, pozivajući se na TASS. Od Rusije i Saudijske Arabije se očekuje da će nastaviti sa redukcijom proizvodnje nafte prema utvrđenim kvotama i u narednim mesecima, iako to znači i značajno manje prihoda u državnoj kasi, kao i da će privoleti druge proizvođače, kao što je Irak, da zadrže svoju produkciju u dogovorenom obimu.

Cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) u ponedeljak u podne (CET) bila je 39,82 dolara za barel, dok se severnomorskom naftom Brent trgovalo po ceni 43,18 dolara za barel, prenosi specijalizovani portal za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...