Turska kao polazna tačka za prodaju metala iz Rusije

Glencore i dalje trguje ruskim bakrom

Firme u fokusuSvetU fokusu

26.9.2023 16:47 Autor: Vladimir Jokanović 1

Glencore i dalje trguje ruskim bakrom Glencore i dalje trguje ruskim bakrom
Švajcarska multinacionalna kompanija za trgovinu robom Glencore isporučila je hiljade tona ruskog bakra preko Turske u Italiju, pokazujući da isporuke preko trećih zemalja prikrivaju... Glencore i dalje trguje ruskim bakrom

Švajcarska multinacionalna kompanija za trgovinu robom Glencore isporučila je hiljade tona ruskog bakra preko Turske u Italiju, pokazujući da isporuke preko trećih zemalja prikrivaju istinsko oslanjanje Evrope na rusku robu.

Ovaj trgovac naftom i metalima sa londonske berze kupio je najmanje 5.000 tona bakarnih limova ruske Uralske rudarske i metalurške kompanije (UMMC) koji su u julu izvezeni iz Turske u italijansku luku Livorno, prema carinskim dokumentima i fotografijama u koje je imao uvid Financial Times.

Iako ne postoje opšte sankcije za trgovinu ruskim metalima, određeni pojedinci i kompanije se nalaze pod embargom. Velika Britanija i Evropska unija uvele su prošle godine sankcije rukovodiocima UMMC, ali ne i samoj kompaniji.

SAD su proširile sankcije za UMMC u julu ove godine, nakon što su poslednje trgovine kompanije Glencore sa drugim najvećim ruskim proizvođačem bakra već bile u toku. Nema nagoveštaja da je Glencore prekršio sankcije, ali carinski podaci naglašavaju zavisnost Evrope od Rusije za kritične robe, kao i rastuću ulogu Turske kao posrednika.

Glencore je prodao robu kompaniji Halvidor Energy sa sedištem u UAE, koja je osnovana 2019. godine. Bakar je bio namenjen italijanskoj fabrici Carlo Colombo iz Lombardije, koja proizvodi materijal za kablove, transformatore i elektroniku. Trgovci navode da je Turska polazna tačka za trgovinu ruskim cinkom i bakrom, kao i aluminijumom.

Kompanija Glencore saopštila je da je transakcija „završni deo“ ugovora koji je bio na snazi pre rata u Ukrajini, kao i da nije preduzela nijedan novi posao sa UMMC od izbijanja rata. Glencore navodi da se u skladu sa sopstvenom politikom uvedenom u martu 2022. godine ne bavi novim ruskim poslovima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...