Napuštanje ruskog tržišta odloženo zbog izlazne takse

KFC još ne ide iz Rusije

Firme u fokusuSvetVesti

26.9.2023 08:07 Autor: Vladimir Jokanović 0

KFC još ne ide iz Rusije KFC još ne ide iz Rusije
Američke vlasti mesecima su odlagale izlazak kompanije KFC iz Rusije ove godine nakon što su ukalkulisale „izlaznu taksu“ za odlazeće inostrane firme, kada je... KFC još ne ide iz Rusije

Američke vlasti mesecima su odlagale izlazak kompanije KFC iz Rusije ove godine nakon što su ukalkulisale „izlaznu taksu“ za odlazeće inostrane firme, kada je proces napuštanja zemlje pod zapadnim sankcijama već ušao u završnu fazu.

Novi zahtevi Moskve prvobitno su odložili odlazak restorana KFC iz Rusije i doveli do toga da Kancelarija za kontrolu imovine (OFAC) dodatno odlaži izlazak. Odlaganje predstavlja još jednu ilustraciju kako su korporativni izlasci postali komplikovaniji nakon što je Rusija pooštrila ograničenja. Rukovodioci navode da je snalaženje u pravilima sve teže, prenosi Reuters.

Kompanija Yum! Brands jedna je od mnogih koje su napustile Rusiju zbog rata u Ukrajini, ali se njen odlazak razlikovao od odlaska konkurentnog lanca restorana McDonalds po tome što je nekim korisnicima franšize KFC bilo dozvoljeno da ostanu otvoreni.

OFAC je u februaru izdao smernice za usaglašenost za industriju u vezi sa izlaznom taksom, dok su pregovori o sporazumu o izlasku kompanije KFC još bili u toku. Yum! Brands su u aprilu završili izlazak iz Rusije, prenevši prava franšize na Smart Service u vlasništvu lokalnog biznismena.

Yum! Brands navodi da je pronalaženje kupca i pristajanje na osnovne uslove trajao neko vreme, a kada su ugovoreni osnovni uslovi, pojavilo se pravilo da se prodaja akcija ugovori sa resornim ministarstvom. Novi uslov u vidu budžetskog doprinosa Vašington je nazvao „izlazna taksa“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...