Nisu svi napustili rusko tržište nakon početka rata u ukrajini

Koje kompanije sa Zapada još uvek posluju u Rusiji?

EUFirme u fokusuPoslovanjeSvet

1.5.2023 16:34 Autor: Miljan Paunović 3

Koje kompanije sa Zapada još uvek posluju u Rusiji? Koje kompanije sa Zapada još uvek posluju u Rusiji?
Rusko-ukrajinski sukob poremetio je poslovanje mnogih velikih svetskih kompanija, pa je tako od početka rata na istoku Evrope 24. februara 2022. godine više od... Koje kompanije sa Zapada još uvek posluju u Rusiji?

Rusko-ukrajinski sukob poremetio je poslovanje mnogih velikih svetskih kompanija, pa je tako od početka rata na istoku Evrope 24. februara 2022. godine više od 1.000 preduzeća privremeno obustavilo ili potpuno prekinulo svoj biznis u Rusiji.

Odluke globalnih korporativnih velikana da se povuku iz Rusije nisu bile neočekivane, jer je Evropska unija veoma brzo počela da pritiska rusku ekonomiju i do sada je uvela čak 10 paketa sankcija.

To se, naravno, odrazilo i na poslovanje mnogih firmi u Rusiji, pa su se neke povukle ili pauzirale poslovanje, ali ima i onih koje su ostale na ovom tržištu. Naime, izveštaj američkog Univerziteta Jejl pokazao je da desetine kompanija još uvek posluju u Rusiji, prenela je Anadolu Agency.

To su uglavnom kompanije iz Kine, poput Air China, Alibaba, China Mobile, Agricultural Bank of China, Honor, Oppo, Tencent i ZTE. S obzirom na novonastale okolnosti, Kina vidi svoju šansu na ruskom tržištu, ali i obrnuto.

Predsednik Kine Si Đinping rekao je u martu, pred susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, da Peking i Moskva pripremaju nove projekte koji će značajno povećati transport transsibirskim i transazijskim rutama. On je tom prilikom naglasio da su Rusija i Kina „velike sile i strateški partneri“, kao i da je to razlog što je odabrao Rusiju za prvu zemlju koju će posetiti posle ponovnog izbora na funkciju predsednika, preneo je Komersant.

Foto: Pixabay.com

Nakon posete, kako je preneo Radio Slobodna Evropa, „razgovori nisu rezultirali presudnim sporazumima o ključnim ekonomskim pitanjima koji su potrebni Moskvi kako bi joj pomogli da prebrodi sve veći pritisak zapadnih sankcija, što naglašava granice kineske podrške i sve veću neravnotežu moći između dve zemlje koja ide u prilog Pekinga“.

Ipak, Rusija vidi Kinu, ali i druge azijske zemlje, kao svoj novi izvor prihoda, s obzirom na hladne odnose sa Zapadom. Osim kompanija sa istoka, ima i onih sa zapada koje su još uvek aktivne u Rusiji.

Skoro 30 nemačkih firmi, uključujući AniDesk Software, Claas, Globus, Hoffman Group i Siemens Healthineers, su među aktivnim u zemlji. Isti je broj i američkih kompanija, pa tako još uvek posluju Quicksilver, Cloudflare, Sbarro Pizza, Riot Games, Tupperware, Valve i Guess, prenosi AA.

Među aktivnim firmama je i gotovo 30 francuskih preduzeća, 12 italijanskih, sedam britanskih i pet španskih.

Ranije je izveštaj Brand Finance-a pokazao da su brojni veliki zapadni brendovi obustavili svoje poslovanje.

Među prvima se povukli Amazon, Apple i Google

Jedan od najvećih svetskih brendova – Amazon, obustavio je svoje poslovanje u Rusiji 9. marta 2022. godine, a Apple je takođe prestao sa zvaničnom prodajom od 2. marta prošle godine, piše AA.

Kao treći najvredniji brend, Google je u martu 2022. suspendovao neke usluge u Rusiji, kao što su oglašavanje i tržište aplikacija.

U januaru je izveštaj švajcarskog Univerziteta Sent Galen pokazao da je samo 8,5 odsto kompanija iz EU i zemalja G7 preduzelo korake da napusti Rusiju ili je tamo obustavilo svoje poslovanje.

Mercedes i Heineken „konačno“ otišli

Nemački Mercedes se potpuno povukao sa ruskog tržišta, 14 meseci nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, saopštio je automobilski gigant. Koncern je potvrdio da je ruske poslove u aprilu prodao domaćem Avtodomu, uz potrebne dozvole i ispunjene ugovorne obaveze. Detalji transakcije nisu saopšteni, prenela je agencija DPA.

Takođe, holandska pivara Heineken konačno je odlučila da prekine svoje poslovanje u Rusiji, te je poslala ugovor na odobrenje ruskim regulatorima, nakon više od godinu dana i obećanja da će napustiti ovu zemlju, preneo je Financial Times.

Ruski tehnološki gigant Yandex je krajem aprila saopštio da je kupio Uberov udeo u njihovom zajedničkom taksi preduzeću za 702,5 miliona dolara, čime je postao jedini vlasnik. Ovim otkupom je završeno poslovanje Ubera u Rusiji, preneo je FT.

  • SHALIMAR

    2.5.2023 #1 Author

    Oatale su kompanije koje imaju interes…

    Odgovori

  • MAJA

    3.5.2023 #2 Author

    Imaju interes a i pametni su

    Odgovori

  • Roka

    6.5.2023 #3 Author

    Sve sve, ali sbaro pizza … smehotres !!!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...