Kompanija izložena kritikama javnosti

Absolut neće izvoziti votku u Rusiju nakon poziva na bojkot

EULifestyle

20.4.2023 08:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Absolut neće izvoziti votku u Rusiju nakon poziva na bojkot Absolut neće izvoziti votku u Rusiju nakon poziva na bojkot
Švedska kompanija The Absolut Company, koja između ostalog proizvodi votku Absolut, saopštila je da ponovo obustavlja izvoz svojih proizvoda u Rusiju. Odluka je usledila... Absolut neće izvoziti votku u Rusiju nakon poziva na bojkot

Švedska kompanija The Absolut Company, koja između ostalog proizvodi votku Absolut, saopštila je da ponovo obustavlja izvoz svojih proizvoda u Rusiju. Odluka je usledila posle poziva na bojkot brenda na društvenim mrežama nakon što je objavljeno da su u aprilu nastavili izvoz proizvoda u Rusiju.

Izvršna direktorka Absoluta Stefani Duru (Stephanie Durroux) je kao razlog za odluku objasnila to što kompanija ispunjava svoju „dužnost da se sa pažnjom ophodi prema svojim zaposlenima i partnerima i da ih ne može izlagati masovnoj kritici u svim oblicima”.

Francuska kompanija Pernod Ricard, koja je vlasnik proizvođača Absolut, potvrdila je da je nastavila izvoz nekih proizvoda u Rusiju, piše Seebiz.

Izvoz je obustavljen u martu prošle godine nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Kako su objasnili iz kompanije, Rusija je od novembra prošle godine promenila uvozne propise koji dozvoljavaju paralelni uvoz alkohola bez dozvole ovlašćenih uvoznika, čime se zaobilaze sankcije EU.

Istovremeno su naglasili da su se odlučili za reeksport u Rusiju kako bi zaštitili svoje kadrove u toj zemlji od „krivične odgovornosti” i optužbi za „namerni bankrot”.

Međutim, ta odluka izazvala je dosta kritika javnosti, uključujući i istaknute švedske političare. Švedski premijer Ulf Kristersson rekao je da je „veoma iznenađen“ ovom odlukom.

Mnogi su pozvali na bojkot brenda Absolut, nazivajući tu odluku „moralnim kolapsom“ i poklonom ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Nekoliko poznatih barova i restorana u Stokholmu prestalo je da prodaje proizvode Pernod Ricard.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...