nakon poljske, slovačke i mađarske

Bugarska zabranila uvoz žitarica iz Ukrajine

BiznisEUSvet

19.4.2023 17:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Bugarska zabranila uvoz žitarica iz Ukrajine Bugarska zabranila uvoz žitarica iz Ukrajine
Bugarska je u sredu objavila da zabranjuje uvoz ukrajinskih žitarica jer smatra da to destabilizuju domaće tržište, a danas je i Mađarska objavila proširenje... Bugarska zabranila uvoz žitarica iz Ukrajine

Bugarska je u sredu objavila da zabranjuje uvoz ukrajinskih žitarica jer smatra da to destabilizuju domaće tržište, a danas je i Mađarska objavila proširenje spiska zabranjenog uvoza desetina vrsta prehrambene robe iz Ukrajine.

Poljska i Slovačka su nedavno uradile slično da bi zaštitile svoje poljoprivrednike, što je osudila Evropska komisija smatrajući da su takvi potezi „jednostrani i nedopustivi“, prenosi Beta.

„Bugarska vlada odlučila je da privremeno zabrani uvoz velikog broja proizvoda iz Ukrajine, sledeći primer još tri zemlje“, rekao je ministar poljoprivrede Javor Gečev.

Sofija je navela da je morala da donese ovu „ekstremnu meru“ koja stupa na snagu u ponedeljak, 24. aprila, da ne bi došlo do preusmeravanja ukrajinske robe preko humanitarbnog koridora Rumunija-Bugarska, i izrazila nadu da će narednih nedelja biti zajedničke odluke EU o tome.

Mađarska je prošle noći ukazom razjasnila zabranu uvoza žitarica uvedenu u subotu i proširila zabranu na druge prehrambene proizvode Ukrajine. Te restrikcije su u raznim zemljama na snazi do 30. juna.

Evropska unija je u maju 2022. godine na godinu dana suspendovala carinu na sve proizvode iz Ukrajine i organizovala se da dozvoli da se izvezu zalihe žitarica posle zatvaranja pomorskih puteva preko Crnog mora zbog ruske invazije.

Međutim umesto običnog tranzita, susedne evropske zemlje primetile su da se na njihovoj teritoriji gomilaju i na tržište stižu kukuruz, žito i sunocokret iz Ukrajine zbog logističkih problema što je dovelo do pada lokalnih cena.

Brisel predviđa drugi paket pomoći pošto je u martu već predložio da 56,3 miliona evra iz rezervi EU upotrebi za ublažavanje poljoprivredne krize.

Tranzit žitarica preko Mađarske i Bugarske je dozvoljen, ali uz vrlo stroge procedure provere na granicama uz elektronsko praćenje dok prolazi teret kroz te zemlje.

Poljska je prvo zabranila ulazak žitarica i poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, ali je u utorak postigla dogovor sa tom zemljom da se obnovi tranzit tih proizvoda.

  • SHALIMAR

    19.4.2023 #1 Author

    Verujem da ce se prikljuciti jos zemalja…

    Odgovori

  • SUNCE

    20.4.2023 #2 Author

    Normalno je da će zemlje zaštititi svoje interese i svoje proizvodjace. Samo se Nemačka i Poljska ponašaju kao slepi botovi.

    Odgovori

  • MITAR

    20.4.2023 #3 Author

    Krecu polako svi da shvataju da ce evropa i evropske zemlje biti najveci gubitnici ovim ratom u Ukrajini i polako pocinju da stite licni interes.

    Odgovori

  • MAJA

    21.4.2023 #4 Author

    Svako će pokušati zaštiti svoje interese

    Odgovori

  • Vale

    24.4.2023 #5 Author

    Ipak se tranzit ovih proizvoda obnavlja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...