đedović na ministarskom sastanku Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora u Azerbejdžanu

Srbija na jesen završava izgradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom

EUInfrastrukturaSrbijaSvet

4.2.2023 09:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 16

Srbija na jesen završava izgradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom Srbija na jesen završava izgradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je u Bakuu da Srbija na jesen završava izgradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom kojom će se povezati... Srbija na jesen završava izgradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je u Bakuu da Srbija na jesen završava izgradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom kojom će se povezati sa izvorima gasa iz Azerbejdžana, Kaspijskog regiona, kao i sa LNG terminalima u Grčkoj.

„Srbija se u projekat Južnog gasnog koridora aktivnije uključila u kasnijoj fazi, ali ubrzano radimo na tome da postanemo deo ovog velikog lanca vrednosti, koje će nam omogućiti diverzifikaciju izvora i veću sigurnost snabdevanja. Izgradnja gasne interkonekcije u pravcu ka Srbiji biće završena na jesen, a prve isporuke gasa očekujemo početkom 2024, što zavisi i od brzine komercijalnih pregovora svih uključenih strana. Nadamo se da ćemo i tu imati maksimalnu efikasnost kako bi što pre gas iz Azerbejdžana mogao da potekne u pravcu Srbije”, rekla je Đedović na ministarskom sastanku Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora u Azerbejdžanu, saopštilo je njeno ministarstvo.

Ministarka je naglasila da Srbija i Azerbejdžan imaju sve bolje bilateralne odnose, pre svega, zahvaljujući dobrim odnosima predsednika dve zemlje, Aleksandra Vučića i Ilhama Alijeva, a važan izraz tih odnosa je upravo saradnja u oblasti energetike.

U izlaganju na ministarskom sastanku Đedović je rekla da je Azerbejdžanski gas već prepoznat kao deo rešenja za diverzifikaciju izvora snabdevanja u gasom Evropi, a da zahvaljujući novim gasnim interekonekcijama postaje i deo rešenja za veću energetsku bezbednost Republike Srbije, ali i regiona.

„Izgradnja gasnih interkonekcija i bolje povezivanje sa susedima otvara prostor da Srbija unapredi ne samo svoju energetsku bezbednost, već da bude i tranzitna zemlja preko koje će azerbejdžanski gas stizati i do drugih zemalja u regionu i EU”, rekla je Đedović.

Savetodavno veće Južnog gasnog koridora okuplja ministre i predstavnike resornih ministarstava iz zemalja koje su povezane gasovodima koji povezuju Evropu i Kaspijski region, visoke predstavnike Evropske unije, ali i predstavnike drugih država koje su zainteresovane za učešće u ovom mehanizmu saradnje. Glavne teme o kojima se razgovara na ovogodišnjem sastanku su diversifikacija snabdevanja gasom i zelena energija.

 • Milovan94

  4.2.2023 #1 Author

  Čisto sumnjam da će to biti zavrseno.

  Odgovori

  • Bella

   5.2.2023 #2 Author

   Bice ali posle koliko vremena….

   Odgovori

 • IVAN

  4.2.2023 #3 Author

  Ako rusi zavrnu slavinu nista od toga.

  Odgovori

 • MAJALG

  5.2.2023 #4 Author

  Ovo je proekat koji je za nasu zemlju od ogromnog znacaja, nadam se da ovi nasi lopovi u ministarstvima nece sve sto je dobro da stave u svoje dzepove.

  Odgovori

  • VANJA

   5.2.2023 #5 Author

   Tesko da moze to da se ostvari!

   Odgovori

 • VERA

  5.2.2023 #6 Author

  Samo da se gradi stručno, sa izgradnjon gasovoda nema greške.

  Odgovori

 • TATJANA

  5.2.2023 #7 Author

  Jedan od najznačajnijih projekata, nadam se da ce biti na vreme realizovan

  Odgovori

 • Gaga45

  5.2.2023 #9 Author

  Videcemo da li ce da ispostuju rokove

  Odgovori

 • GOCA BG

  5.2.2023 #10 Author

  Bitan i vazan za nasu zemlju,verujem da ce sve biti do jeseni zavrseno..

  Odgovori

 • Lelica

  5.2.2023 #11 Author

  Da vidimo i to cudo.

  Odgovori

 • MADMAX

  5.2.2023 #12 Author

  Svi projekti kasne.

  Odgovori

 • LEPOSAVA

  5.2.2023 #13 Author

  Svaka cast…sve pohvale

  Odgovori

 • LUKA

  5.2.2023 #14 Author

  Odlican projekat samo da se realizuje znacice nam puno

  Odgovori

 • FRUIT04

  5.2.2023 #15 Author

  Videćemo da li će da ispostuju rokove…

  Odgovori

 • Tina

  6.2.2023 #16 Author

  Lepa saradnja na obostranu korist. Treba da bude jos vise takvih, odnosno slicnih projekata buducnosti I sa drugim zemljama

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...