Đorđa Meloni u poseti severu Afrike

Premijerka Italije računa na gas iz Alžira umesto ruskog

BiznisInfrastrukturaInvesticijeSvet

23.1.2023 11:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Premijerka Italije računa na gas iz Alžira umesto ruskog Premijerka Italije računa na gas iz Alžira umesto ruskog
Italijanska premijerka Đorđa Meloni nastoji da pojača već jake energetske veze sa Alžirom da bi Italija zamenila gas iz Rusije, što je fokus njene... Premijerka Italije računa na gas iz Alžira umesto ruskog

Italijanska premijerka Đorđa Meloni nastoji da pojača već jake energetske veze sa Alžirom da bi Italija zamenila gas iz Rusije, što je fokus njene dvodnevne posete toj severnoafričkoj zemlji.

Ruski rat u Ukrajini koji je poremetio globalnu stratešku i ekonomsku dinamiku dao je novu i hitnu dimenziju vezama Alžira i Rima, dugo zavisnog od goriva iz Rusije. Druge zemlje Evropske unije takođe rade na nalaženju zamene za ruske izvore, piše agencija Beta.

Italija i gasom bogati Alžir žele da se nadograde prošlogodišnje uspešne inicijative tadašnjeg premijera Marija Dragija da Alžir poveća snabdevanje Italije gasom, rekao je jedan alžirski diplomata.

„Želimo da Italija postane evropsko čvorište za alžirski gas, raskrsnica za druge zemlje EU“, rekao je ambasador Alžira u Rimu Abdelkrim Tuarija u intervjuu rimskom dnevniku „Il Mesađero“, objavljenom u subotu.

Alžir je zamenio Rusiju kao snabdevač Italije „broj 1“ prirodnim gasom kojeg šalje Transmediteranskim gasovodom. Inicijalni sporazum koji je Dragi zaključio prošle godine, dodao je devet milijardi kubnih metara gasa do 2023-2024, objavila je tada italijanska energetska kompanija Eni. Nekoliko meseci kasnije, u julu, zaključen je sporazum od četiri milijarde dolara kompanija Eni, Oksidental (Occidental) i Total.

Očekuje se da će se Meloni sastati sa predsednikom Alžira Abdelmadžidom Tebuneom i s premijerom Ajmenom Benabderahmanom, a u njenoj delegaciji je i izvršni direktor „Enija“ Klaudio Deskalci.

„Danas smo vodeći energetski partner Italije“, rekao je ambasador Tuarija, „ali cilj nam je veći od toga“.

Tuarija, alžirski ambasador, rekao je da italijanski „Eni“ i alžirska naftna kompanija „Sonatrak“ (Sonatrach) planiraju i traganje za naftom i gasom u južnoj Sahari.

Meloni će tokom posete razgovarati i o brodogradnji, auto-industriji, startapima. Verovatno će na dnevnom redu biti i pitanja imigracije i migranata, bitna evropskoj krajnjoj desnici kojoj pripada i koaliciona Vlada Italije, na vlasti od septembarskih izbora.

Italija je magnet za migrante koji beže od siromaštva, rata i drugih nevolja u svojim matičnim zemljama, a među njima su i Severnoafrikanci, mnogi iz Tunisa i Alžira, prenosi Beta.

  • GOCA BG

    23.1.2023 #1 Author

    Nasli su zamenu a nije navedeno po kojoj ceni ce placati gas…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...