Situacija neizvesna

Holivudski glumci razmatraju štrajk kao jedino rešenje trenutne situacije

KulturaSvet

13.7.2023 12:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Holivudski glumci razmatraju štrajk kao jedino rešenje trenutne situacije Holivudski glumci razmatraju štrajk kao jedino rešenje trenutne situacije
Na vrhuncu letnje sezone blokbastera u filmskoj industriji, holivudski glumci čekaju odluku svog sindikata o tome da li će da stupe u štrajk. Udruženje... Holivudski glumci razmatraju štrajk kao jedino rešenje trenutne situacije

Na vrhuncu letnje sezone blokbastera u filmskoj industriji, holivudski glumci čekaju odluku svog sindikata o tome da li će da stupe u štrajk.

Udruženje filmskih glumaca tj. Američka federacija televizijskih i radijskih umetnika (SAG-Aftra) pristala je na produženje pregovora sa platformama Netflix i Disney, koje su sada pozvale savezne posrednike da razvežu čvor koji je nastao zbog nezadovoljstva glumaca platama i drugim uslovima, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Ako poslednji rok prođe bez dogovora ili ako se ne desi novo odlaganje, glumci će izaći na ulice, pridruživši se tako piscima koji već marširaju ispred studija više od dva meseca.

„Dvostruki štrajk“, koji u Holivudu nije viđen od 1960. godine, zaustavio bi skoro sve američke filmske i televizijske produkcije.

To bi, takođe, sprečilo A-liste da promovišu neka od najvećih izdanja godine, kao što je film „Openhajmer” (Oppenheimer) Kristofera Nolana (Christopher Nolan), čija bi premijera u SAD trebalo da bude u Njujorku u ponedeljak – baš u trenutku kada industrija pokušava da se vrati na velika vrata nakon nekoliko teških godina zbog pandemije.

Masovno godišnje okupljanje pop kulture Comic-Con u San Dijegu sledeće nedelje moglo bi da bude lišeno svojih zvezda, dok bi zakazano lansiranje letnje komedije „Ukleta kuća” (Haunted Mansion) u produkciji kompanije Disney moglo da poprimi dimenzije „privatnog događaja za obožavaoce“.

Zabrinutost u Holivudu je velika. Iz organizacije SAG 160.000 glumaca i izvođača spremno je na štrajk, ako se dogovor ne postigne.

Dok je štrajk pisaca već dramatično smanjio broj filmova i emisija u produkciji, odlazak glumaca bi zatvorio skoro sve.

Foto: Freepik.com

Neki rijaliti programi, animirani filmovi i emisije mogu da se nastave.

Fox je predstavio jesenji televizijski program pun serija za koje nije potreban scenario, kao što su Kitchen Nightmares i Lego Masters, ali popularne serije koje će se ove godine vratiti na male ekrane suočavaju se sa velikim kašnjenjima. Ako se štrajkovi nastave, budući blokbaster filmovi bi, takođe, bili odloženi.

Čak i producenti Emi nagrada, televizijske verzije Oskara koja je zakazana za 18. septembar, navodno razmišljaju o odlaganju za novembar ili čak narednu godinu, jer ako glumci stupe u štrajk, izvesno je da će bojkotovati i ceremoniju.

SAG-Aftra je u utorak saopštila da je pristala na „zahtev studija u poslednji čas za savezno posredovanje“, ali je organizacija SAG-Aftra u isto vreme izrazila skepticizam da na drugoj strani postoji dobra volja.

„Nismo sigurni da poslodavci imaju bilo kakvu nameru da pregovaraju o sporazumu“, navodi se u saopštenju sindikata, a vreme ističe.

Ako pregovori propadnu, to će biti prvi put da svi holivudski glumci i pisci štrajkuju istovremeno od 1960. godine, kada je glumac (i kasnije američki predsednik) Ronald Regan predvodio obračun koji je na kraju primorao studije na velike ustupke.

Kao i pisci, koji su proveli već 11 nedelja na linijama za proteste, glumci zahtevaju veće plate zbog trenutne inflacije i garancije koje će ih obezbediti u budućnosti.

Pored plata kada aktivno rade, glumci zarađuju „naknadne isplate” svaki put kada se film ili emisija u kojoj su glumili emituju na kablovskoj mreži – ovakav prihod posebno je koristan kada su izvođači između projekata.

Ali platforme kao što su Netflix i Disney ne otkrivaju brojke o gledanosti svojih emisija, i nude istu neznatnu paušalnu stopu za sve na svojim platformama, bez obzira na njihovu popularnost.

Dodatnu komplikaciju pravi pitanje upotrebe veštačke inteligencije u filmskoj indutriji. I glumci i pisci žele da ovo pitanje bude rešeno, kako bi radna mesta bila sačuvana.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...