Rekordan rast vrednosti u drugom kvartalu

Imovina kojom upravlja BlackRock dostigla 10.650 milijardi dolara

BerzaInvesticijeSvet

15.7.2024 15:51 Autor: Vladimir Jokanović 1

Imovina kojom upravlja BlackRock dostigla 10.650 milijardi dolara Imovina kojom upravlja BlackRock dostigla 10.650 milijardi dolara
Imovina kojom upravlja BlackRock dostigla je rekordnih 10.650 milijardi dolara u drugom kvartalu zahvaljujući rastu vrednosti imovine klijenata i ulaganju investitora u ETF kompanije,... Imovina kojom upravlja BlackRock dostigla 10.650 milijardi dolara

Imovina kojom upravlja BlackRock dostigla je rekordnih 10.650 milijardi dolara u drugom kvartalu zahvaljujući rastu vrednosti imovine klijenata i ulaganju investitora u ETF kompanije, saopštio je najveći svetski upravljač imovinom. Akcije kompanije su porasle za 1,2 odsto u ranom trgovanju u ponedeljak.

Berzanski indeksi dostigli su rekordne vrednosti u poslednjih nekoliko meseci usled nade u blagi rast američke ekonomije i investitorske groznice oko akcija povezanih sa veštačkom inteligencijom, prenosi Reuters.

Referentni S&P 500 indeks ojačao je za oko četiri odsto u izveštajnom kvartalu, podstičući rast vrednosti imovine pod upravljanjem BlackRocka na pomenutu rekordnu vrednost u poređenju sa 9.430 milijardi dolara pre godinu dana.

Naknade zarađene od upravljanja i servisiranja imovine klijenata čine značajan deo prihoda kompanije. BlackRock je zabeležio ukupne neto prilive od 81,57 milijardi dolara u drugom kvartalu. Fondovi kojima se trguje na berzi zabeležili su većinu priliva, sa 83 milijarde dolara, što je njihov najbolji početak godine ikada, saopštio je BlackRock.

„BlackRock ostvaruje najširu priliku koju smo videli godinama, uključujući privatna tržišta“, rekao je izvršni direktor kompanije Leri Fink (Larry Fink). Prošlog meseca kompanija je pristala da kupi dobavljača podataka Preqin u poslu vrednom gotovo 3,2 milijarde dolara, naglašavajući svoj cilj da postane ključni igrač na privatnim tržištima.

Ova akvizicija prati dogovor kompanije BlackRock od 12,5 milijardi dolara ove godine za kupovinu Global Infrastructure Partners, opkladu na alternativne investicije koja će kompaniju postaviti u središte ulaganja u infrastrukturne projekte širom sveta.

Ukupni prihodi BlackRocka porasli su za osam odsto na 4,81 milijardu dolara. Neto prihod porastao je na 1,5 milijardi dolara, ili 9,99 dolara po akciji, u tri meseca od 1. aprila do 30. juna, u odnosu na 1,37 milijardi dolara, ili 9,06 dolara po akciji, pre godinu dana. Akcije BlackRocka porasle su za dva procenta ove godine, što je slabije od 17,7 odsto rasta S&P 500 indeksa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.