jun najkritičniji mesec

Indija se sprema za najgori scenario nedostatka električne energije u poslednjih 14 godina

SvetU fokusu

9.5.2024 18:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Indija se sprema za najgori scenario nedostatka električne energije u poslednjih 14 godina Indija se sprema za najgori scenario nedostatka električne energije u poslednjih 14 godina
Indija se sprema na najveći nedostatak električne energije u poslednjih 14 godina tokom juna, nakon pada proizvodnje hidroenergije, rekla je njena vlada za Reuters,... Indija se sprema za najgori scenario nedostatka električne energije u poslednjih 14 godina

Indija se sprema na najveći nedostatak električne energije u poslednjih 14 godina tokom juna, nakon pada proizvodnje hidroenergije, rekla je njena vlada za Reuters, i utrkuje se da izbegne prekide tako što će odložiti planirano održavanje postrojenja i ponovo otvoriti neaktivne jedinice koje rade na ugalj.

Deficit struje takođe prati kašnjenja u puštanju u rad 3,6 gigavata (GW) novih elektrana na ugalj za koje je cilj bio da budu u funkciji pre marta, rekao je vladin izvor.

Najveći nedostatak od 14 GW energije predviđa se u junu tokom noćnih sati, kada solarni kapaciteti nisu na mreži, saopštila je za Reuters indijska Centralna uprava za električnu energiju, državno telo za planiranje za energetski sektor.

„Proces planiranja se oslanja na najgore scenarije“, kaže se u saopštenju.

Prema javno dostupnim vladinim podacima jaz je najveći od 2009-10. Proizvodnja hidro-električne energije u Indiji pala je najbržim tempom u poslednje četiri decenije u godini koja se završila 31. marta, dok je proizvodnja obnovljive energije bila stabilna.

Ministar energetike R K Sing održao je hitan sastanak prošle nedelje kako bi sagledao situaciju i odlučio da odloži gašenje elektrana radi planiranog održavanja tokom juna i oživi 5 GW kapaciteta elektrana na ugalj koji ne rade, rekla su dva odvojena vladina izvora prisutna na sastanku.

Indija je dugo branila upotrebu uglja, ali administracija premijera Narendre Modija je usporila rast kapaciteta zagađivača kako bi se fokusirala na tranziciju zelene energije, sa ciljem da ispuni neto nultu emisiji za 2070. godinu.

  • Jj992

    9.5.2024 #1 Author

    E bas stvarno taj stetni ugalj i zelena energija…

    Odgovori

  • SABRINA

    10.5.2024 #2 Author

    Nadam se da neće imati problem sa isključenjima struje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...