Kapitalni troškovi jedne od najmnogoljudnijih zemalja sveta četiri puta manji od potreba

Indiji do 2036. potrebne infrastrukturne investicije vredne 840 milijardi dolara

BiznisInfrastrukturaSvet

16.11.2022 19:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Indiji do 2036. potrebne infrastrukturne investicije vredne 840 milijardi dolara Indiji do 2036. potrebne infrastrukturne investicije vredne 840 milijardi dolara
Do 2036. godine Indiji će u sektoru urbane infrastrukture i komunalnih usluga biti potrebne kapitalne investicije od 840 milijardi dolara kako bi bile zadovoljene... Indiji do 2036. potrebne infrastrukturne investicije vredne 840 milijardi dolara

Do 2036. godine Indiji će u sektoru urbane infrastrukture i komunalnih usluga biti potrebne kapitalne investicije od 840 milijardi dolara kako bi bile zadovoljene potrebe rastuće populacije, navode iz Svetske banke.

U urbanim naseljima u Indiji će do 2036. godine živeti 600 miliona ljudi. Ova zemlja je, takođe, na putu da postane najmnogoljudnija nacija u 2023. godini.

Indijski infrastrukturni sektor teško pronalazi izvore finansiranja i, samim tim, nije u mogućnosti da isprati ubrzanu urbanizaciju, piše Quartz.

“Održivi rast kapitalnih investicija u gradovima je neophodan kako bi se podstakao ekonomski rast, poboljšao kvalitet života i kako bi oni postali otporni na uticaje klimatskih promena”, navodi se u izveštaju Svetske banke, objavljenom 14. novembra.

Skoro polovina ovih investicionih potreba, skoro 450 milijardi dolara, biće uložena u osnovne komunalne usluge kao što su vodosnabdevanje, kanalizacija, upravljanje otpadom, drenažu, urbane puteve i uličnu rasvetu. Ostalo će biti uloženo u masovni tranzit.

Kapitalni troškovi Indije kada je u pitanju urbana infrastruktura su već četiri puta manji od procenjenih potreba po glavi stanovnika.

Vlada Indije je istakla da se ovaj jaz može premostiti kroz privatno finansiranje. To uključuje javno-privatna partnerstva, opštinske pozajmice i privatno komercijalno finansiranje.

Trenutno, centralne i državne vlade finansiraju preko 75 odsto urbane infrastrukture u zemlji, dok lokalno rukovodstvo finansira 15 odsto. Skoro pet odsto finansija dolazi iz privatnih izvora, navodi se u izveštaju Svetske banke.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...