kina će podsticati tražnju zahvaljujući državnim podsticajnim merama, po analizi BHP Group

Inflatorni pritisci ostaće izazovni za rudarsku industriju i tokom 2023. godine

SvetU fokusu

2.11.2022 09:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Inflatorni pritisci ostaće izazovni za rudarsku industriju i tokom 2023. godine Inflatorni pritisci ostaće izazovni za rudarsku industriju i tokom 2023. godine
BHP Group, najveća svetska rudarska kompanija po tržišnoj vrednosti, saopštila je da će inflatorni pritisci ostati izazovni i tokom cele sledeće godine, ali da... Inflatorni pritisci ostaće izazovni za rudarsku industriju i tokom 2023. godine

BHP Group, najveća svetska rudarska kompanija po tržišnoj vrednosti, saopštila je da će inflatorni pritisci ostati izazovni i tokom cele sledeće godine, ali da će Kina obezbediti izvor stabilnosti za potražnju robe iz ovog sektora.

Rudarsku industriju ove godine od početka sukoba u Ukrajini opterećuje usko grlo u snabdevanju koje je izazvalo novu inflaciju, odnosno “izbrisalo inflatorne efekte vođene tražnjom koju je industrija ranije imala”, rekao je Džejms Agar (James Agar), službenik za nabavke u australijskom rudarskom gigantu, u govoru na Međunarodnoj konferenciji o rudarstvu i istraživanju u Sidneju, piše Reuters.

“Očekujemo da će efekat zakasnelih inflatornih pritisaka ostati uporan problem tokom finansijske 2023. godine“, rekao je Agar. Globalno gledano, kratkoročni makro izgledi ostaju veoma neizvesni i krhki, rekao je on.

Rudarske kompanije upozoravaju da bi visoka inflacija mogla da pogodi kratkoročnu tražnju i uspori planove rasta, iako su ranije ove godine skokovite cene rude gvožđa i drugih resursa povećale profit.

Cene rude gvožđa su od tada pale zbog sumornih prognoza za Kinu, najvećeg svetskog proizvođača čelika.

Agar je rekao da će Evropa i Velika Britanija „gotovo sigurno doživeti recesiju“, a američka ekonomija će usporiti. Ali potražnja Kine za robom će se vratiti kako vladine stimulativne mere budu stupale na snagu.

“Smatramo da će Kina biti izvor stabilnosti za potražnju roba u narednih 12 meseci, pošto politike podsticaja progresivno stupaju na snagu“, rekao je Agar.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...