značajno smanjena izloženost u Rusiji

Intesa Sanpaolo zabeležila blagi pad dobiti i prihoda u trećem kvartalu

BankeEUSvet

6.11.2022 10:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 16

Intesa Sanpaolo zabeležila blagi pad dobiti i prihoda u trećem kvartalu Intesa Sanpaolo zabeležila blagi pad dobiti i prihoda u trećem kvartalu
Italijanska banka Intesa Sanpaolo zabeležila je u trećem kvartalu blagi pad neto dobiti i prihoda, uz niži prihod od naknada i provizija i znatno... Intesa Sanpaolo zabeležila blagi pad dobiti i prihoda u trećem kvartalu

Italijanska banka Intesa Sanpaolo zabeležila je u trećem kvartalu blagi pad neto dobiti i prihoda, uz niži prihod od naknada i provizija i znatno smanjenu izloženost Rusiji, ali i snažan rast kamatnih prihoda.

Za prvih devet meseci 2022. godine grupa Intesa Sanpaolo ostvarila je neto profit, vođen neto prihodom od kamata, u iznosu od 4,4 milijardi evra, kada se izuzme proces smanjenja rizika povezanog sa izloženošću ka Rusiji.

U trećem tromesečju 2022. izloženost ka Rusiji smanjena je za oko 65 odsto (oko 2,3 milijarde evra) na 0,3 odsto ukupnih kredita grupe, navodi se u saopštenju banke.

Intesa Sanpaolo grupacija je veoma posvećena ESG kriterijumima. U prvih devet meseci ovo se, između ostalog, manifestovalo i kroz jednokratnu podršku u iznosu od oko 50 miliona evra za zaposlene grupe, ne uključujući rukovodioce, sa ciljem smanjenja uticaja inflacije, kao i kroz nekoliko humanitarnih inicijativa za podršku zaposlenima Pravex banke, članice grupe, i stanovništvu Ukrajine.

U prvih devet meseci 2022. naša banka se suočila sa izuzetno složenim scenarijom. Snažna italijanska privreda demonstrirala je sposobnost da odreaguje na ozbiljnu međunarodnu krizu izazvanu sukobom u Ukrajini i značajno povećanje inflacije. Suočeni sa usporavanjem privrede sledeće godine, vidimo priliku za povratak rastu u narednoj godini zahvaljujući fleksibilnoj i dinamičnoj industrijskoj ekonomiji, sa konkurentnim kompanijama aktivnim na međunarodnim tržištima koje nas stavljaju u svetski vrh u pogledu trgovinskog bilansa,“ rekao je Karlo Mesina (Carlo Messina), generalni i izvršni direktor Intesa Sanpaolo.

Operativna marža porasla je dva odsto u odnosu na prvih devet meseci 2021, dok je operativni prihod za isti period porastao za 0,1 odsto, a operativni troškovi smanjeni za 1,8 odsto.

Intesa i UniCredit su među evropskim bankama čija su poslovanja najviše izložena Rusiji.

U Intesi očekuju da će im neto dobit u ovoj poslovnoj godini biti na gornjoj granici projektovanog raspona i premašiti četiri milijarde evra, s obzirom na značajno smanjenu izloženost u Rusiji u trećem kvartalu.

  • MAJA

    6.11.2022 #1 Author

    Povratiće se oni na staro, ne brinem za njih ja

    Odgovori

  • ZVE84

    6.11.2022 #2 Author

    Situacija je takva da će tek biti propusta

    Odgovori

  • MADMAX

    6.11.2022 #3 Author

    Au, pa sada će neke tektonske promene da se dese i to po džepu korisnika.

    Odgovori

  • VANJA

    6.11.2022 #4 Author

    Dobro je da ja blagi pad!

    Odgovori

  • Tina

    6.11.2022 #5 Author

    Pretpostavljam da je to trenutna situacija, zbog trenutne situacije.

    Odgovori

  • IVAN

    6.11.2022 #6 Author

    Sta treba uraditi u ovom slucaju?

    Odgovori

  • STRAHINJA

    6.11.2022 #7 Author

    Poslovanje posnato kao najstrozine i veoma rigorozno kako za pravna, tako i za fizicka lica i dovodi do toga da moraju da stave pod znak pitanja postojeci nacin finkcionisanja

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    6.11.2022 #8 Author

    Opšti haos

    Odgovori

  • Dea

    6.11.2022 #9 Author

    Na zalost,samo cemo mi osetiti njihove krize.Mislim na potrosace

    Odgovori

  • BIJUTI27

    6.11.2022 #10 Author

    Rat u Ukrajini definitivno utiče..

    Odgovori

  • Milisavka

    6.11.2022 #11 Author

    Sve će oni to nadoknaditi, a korisnici će sve to dobro da plate

    Odgovori

  • MARKO7

    6.11.2022 #12 Author

    Pa videćemo šta će se tu desiti

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    6.11.2022 #13 Author

    Uvek mi se čini da te veće grupacije uvek podnose i veći rizik pa i kad dođe do deficita on se uvek izražava sa velikim brojem nula. Nezgodno.

    Odgovori

  • DANIJELA

    6.11.2022 #14 Author

    Oni beleze blagi pad koji ce da nadomeste podizanjem cena svojih usluga.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    6.11.2022 #15 Author

    Lako će se oni izvući iz ove situacije…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...