Rekordni troškovi zaduživanja u Velikoj Britaniji

Banka Engleske podigla kamatne stope za 0,75 odsto

BankeSvet

3.11.2022 13:53 Autor: Vladimir Jokanović 0

Banka Engleske podigla kamatne stope za 0,75 odsto Banka Engleske podigla kamatne stope za 0,75 odsto
Banka Engleske podigla je kamatne stope najviše u poslednje 33 godine, ali je snažno odbacila tržišna očekivanja u pogledu obima budućih povećanja, upozoravajući da... Banka Engleske podigla kamatne stope za 0,75 odsto

Banka Engleske podigla je kamatne stope najviše u poslednje 33 godine, ali je snažno odbacila tržišna očekivanja u pogledu obima budućih povećanja, upozoravajući da bi praćenje tog trenda izazvalo dvogodišnju recesiju.

Komitet za monetarnu politiku britanske centralne banke glasao je u odnosu sedam prema dva za podizanje kametne stope za 0,75 odsto na ukupno tri odsto, što je najviša kamatna stopa u poslednjih 14 godina, prenosi Bloomberg. Podizanje stope za 75 baznih poena najviše je od 1989. godine.

Sa najvišim troškovima pozajmljivanja od 2008. godine bankarski sistem Velike Britanije suočen je sa kolapsom, ocenjuje BBC. Kamatne stope rastu od decembra prošle godine od kada je počeo ubrzan rast troškova života.


Banka Engleske veruje da će podizanjem kamatnih stopa poskupeti pozajmice i podstaći građane da ne troše novac, što bi trebalo da ublaži pritisak na cene. Centralna banka predviđa da će naredne dve godine privreda zemlje biti u recesiji.

Iako se predviđa da predstojeći ekonomski pad, koji je zapravo već počeo, neće biti najduži u istoriji zemlje, recsija bi mogla da bude najdugotrajnija u poslednjih 100 godina. Ministar finansija Džeremi Hant (Jeremy Hunt) naveo je da inflacija „teško pogađa porodice, penzionere i preduzeća“, ističući da je prioritet vlade obuzdavanje inflacije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...