preusmeravanje poslovanja na šest ključnih tržišta

Italijanska kompanija Enel prodaje aktivu vrednu 21 milijardu evra

Bolji posaoFirme u fokusuPoslovanjeSvetU fokusu

22.11.2022 18:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Italijanska kompanija Enel prodaje aktivu vrednu 21 milijardu evra Italijanska kompanija Enel prodaje aktivu vrednu 21 milijardu evra
Enel planira da proda aktivu vrednu 21 milijardu evra u pokušaju da umanji dugovanja i usmeri svoje poslovanje na šest ključnih zemalja, kao i... Italijanska kompanija Enel prodaje aktivu vrednu 21 milijardu evra

Enel planira da proda aktivu vrednu 21 milijardu evra u pokušaju da umanji dugovanja i usmeri svoje poslovanje na šest ključnih zemalja, kao i na razvoj obnovljive energije.

Kompanija Enel, jedan od najvećih proizvođača obnovljive energije na svetu, saopštila je da će prodati aktivu u Španiji i napustiti određene zemlje, među kojima su Argentina i Peru, kako bi se fokusirala na razvoj u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, piše Financial Times.

Generalni direktor kompanije Frančesko Starače (Francesco Starace) izjavio je da će sredstva od prodaje biti iskorišćena za smanjenje duga na raspon između 51 i 52 milijarde evra.

U periodu od 2023. do 2025. godine kompanija će povećati svoju dividendu sa 40 na 43 evrocenta po akciji.

Pored toga, Enel planira da veći deo svog plana u vezi sa poslovanjem u šest “ključnih ” zemalja predstavi do kraja sledeće godine.

Grupa predviđa da će njena redovna zarada pre kamate, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije do 2025. godine dostići raspon između 22,2 i 22,8 milijardi evra, u poređenju sa ovogodišnjim prognoziranim rasponom između 19 i 19,6 milijardi evra.  

Očekuje se da će se neto redovni prihod grupe kretati u rasponu između sedam i 7,2 milijarde evra, u poređenju sa ovogodišnjom procenom između pet i 5,3 milijarde evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...