dodatna sredstva u budžetu

Japan odobrio još 216 milijardi dolara kako bi ublažio uticaj inflacije

Svet

2.12.2022 17:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Japan odobrio još 216 milijardi dolara kako bi ublažio uticaj inflacije Japan odobrio još 216 milijardi dolara kako bi ublažio uticaj inflacije
Japanski parlament odobrio je u petak rebalans budžeta sa 28,92 biliona jena (216 milijardi dolara) kako bi podstakao svoju ekonomiju i ublažio uticaj rastuće... Japan odobrio još 216 milijardi dolara kako bi ublažio uticaj inflacije

Japanski parlament odobrio je u petak rebalans budžeta sa 28,92 biliona jena (216 milijardi dolara) kako bi podstakao svoju ekonomiju i ublažio uticaj rastuće inflacije.

Drugi rebalans budžeta za fiskalnu godinu ima za cilj „da pomogne domaćinstvima koja se bore da se izbore sa ubrzanom inflacijom i podrži ekonomiju koja se suočava sa pritiskom“, navodi lokalni novinski list Kyodo News.

Godišnja stopa inflacije u Japanu bila je 3,6 odsto ovog oktobra, što predstavlja značajan skok sa 0,1 procenat u oktobru 2021. godine, prenosi Anadolu Agency.

Vlada ima za cilj da „ograniči rast potrošačke inflacije za 1,2 odsto ili više“, navodi se u izveštaju.

„Kako su pandemija Covid-19 i ruska invazija na Ukrajinu podigli potrebu za dodatnim fiskalnim stimulansima za podršku privredi, veliki rezervni fondovi, koji se mogu koristiti po diskrecionom nahođenju vlade bez odobrenja parlamenta, dospeli su pod veću kontrolu. navodi se u izveštaju.

Sa dodatkom od 4,74 triliona jena (35,36 milijardi dolara) u poslednjem budžetu, ukupan iznos takvih rezervnih sredstava namenjenih za tekuću godinu iznosio je 11,76 triliona jena (87,73 milijarde dolara).​​​​

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...