SAD ne isključuju pooštravanje sankcija Iranu zbog podrške Hamasu

Jelen: Još nisu donete odluke o ekonomskom kažnjavanju Teherana

Svet

12.10.2023 10:21 Autor: Vladimir Jokanović 0

Jelen: Još nisu donete odluke o ekonomskom kažnjavanju Teherana Jelen: Još nisu donete odluke o ekonomskom kažnjavanju Teherana
Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) upozorila je Iran da ništa nije isključeno ukoliko je Teheran povezan sa militantnim napadima na Izrael. Ona... Jelen: Još nisu donete odluke o ekonomskom kažnjavanju Teherana

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) upozorila je Iran da ništa nije isključeno ukoliko je Teheran povezan sa militantnim napadima na Izrael. Ona je istakla da nisu donete nikakve odluke o ekonomskim sankcijama.

Govoreći na konferenciji za novinare u sredu u Marakešu, Jelen je rekla da SAD stalno prate svoju politiku sankcija prema Iranu, Hamasu i Hezbolahu. Vašington će „koristiti informacije koje budu dostupne“ da bi prilagodio svoj pristup, navela je Jelen, najoštrije osuđujući napad na Izrael, prenosi Financial Times.

„Ne bih ništa isključila u pogledu mogućih akcija, ali svakako ne želim da požurujem“ odluke, rekla je američka ministarka odgovarajući na novinarsko pitanje šta SAD planiraju da urade sa šest milijardi dolara zamrznutih iranskih sredstava od prodaje nafte. U okvriru razmene zatvorenika između Irana i SAD prošlog meseca, SAD su prebacile šest milijardi dolara na račun u Kataru.

Jelen je istakla da iranska sredstva „nisu dirana“ i da su ostala u Kataru da bi se koristila isključivo u humanitarne svrhe. Prethodno je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven (Jake Sullivan) rekao da je Iran „saučesnik u napadu“ na Izrael kao podržavalac Hamasa. On je naglasio da SAD nemaju informacije koje bi potvrdile direktnu odgovornost Teherana za planiranje ili rukovođenje napadom.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) je pod pritiskom da preduzme mere za pomoć Izraelu. Republikanci u Senatu pozvali su Jelen da svedoči što pre o prazninama u američkoj politici sankcija prema Iranu, uključujući pomenutih šest milijardi dolara.

Izrael je saopštio sa je 1.200 osoba smrtno stradalo u upadu Hamasa na teritoriju zemlje proteklog vikenda, dok su palestinske vlasti prijavile 1.055 smrtnih slučajeva u naknadnom bombardovanju Pojasa Gaze koje je izvršila izraelska vojska. Odvojeno, Izrael je saopštio da je izvukao tela 1.500 poginulih boraca Hamasa. Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) doputovao je u četvrtak u Izrael.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.