Američka ministarka finansija o deklaraciji samita G20

Jelen: Stav o Ukrajini nije oslabljen

Svet

11.9.2023 10:22 Autor: Vladimir Jokanović 0

Jelen: Stav o Ukrajini nije oslabljen Jelen: Stav o Ukrajini nije oslabljen
Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) odbacila je tvrdnje da je G20 razvodnila svoju poziciju prema Ukrajini i pohvalila dostignuća svetskih lidera u... Jelen: Stav o Ukrajini nije oslabljen

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) odbacila je tvrdnje da je G20 razvodnila svoju poziciju prema Ukrajini i pohvalila dostignuća svetskih lidera u jačanju finansiranja ekonomija u razvoju, tokom samita organizacije koji je proteklog vikenda održan u Indiji.

Jelen je branila zajedničku izjavu učesnika samita u Nju Delhiju, navodeći da je „suštinski veoma snažna“ u svom tekstu o sukobu u Ukrajini, prenosi Financial Times. Dokument je ocenjen kao kompromisan u odnosu na tekst prethodnog samita u Indoneziji, a Kijev je saopštio da deklaracija „nije nešto čime se treba ponositi“.

Istovremeno, Rusija je pohvalila deklaraciju Grupe 20 najvećih ekonomija, koja nije direktno kritikovala Moskvu zbog agresije na Ukrajinu i saopštila da su lideri na samitu u Nju Delhiju delovali u interesu rešavanja sukoba, preneo je Reuters.


U tekstu deklaracije osuđuju se teritorijalne akvizicije silom, kao i napadi na civile i infrastrukturu, dok se poziva na poštovanje međunarodnog prava. „SAD ne vide da ovaj jezik na bilo koji način slabi stav G20 prema Ukrajini“, ocenila je američka ministarka finansija.

Prema njenim rečima, bilo je teško pronaći jezik koji bi zadovoljio SAD i druge (zapadne) zemlje, ali je tekst suštinski veoma jak. Jelen je bila na samitu u delegaciji američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden), u jeku geopolitičkih tenzija i ekonomskog rivalstva zapadnih zemalja sa jedne, i Rusije i Kine sa druge strane.

Ona je istakla da su SAD postigle jedan od svojih glavnih ciljeva na sastanku, jer su se lideri zemalja G20 složili da podrže i reformišu multilateralne razvojne banke u korist nacija koje su u ekonomskim teškoćama. To je takođe bio cilj domaćina, indijskog premijera Narendre Modija.

Bajden je tražio međunarodnu podršku za američki plan za proširenje kreditnog kapaciteta Svetske banke za 25 milijardi dolara za borbu protiv izazova poput klimatskih promena i pandemije, a suma bi mogla da premaši 100 milijardi dolara ukoliko budu učestvovale i druge zemlje. „Veoma nam je stalo do globalnog juga i njegovog razvoja“, navela je pored ostalog Jelen.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...