ako bude veće potražnje usluga će se brže razvijati

Južna Koreja pušta u saobraćaj prve autonomne autobuse

AutomobiliLifestyleSvet

27.12.2022 15:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Južna Koreja pušta u saobraćaj prve autonomne autobuse Južna Koreja pušta u saobraćaj prve autonomne autobuse
Prvi samovozeći autobusi u Južnoj Koreji počeće da saobraća na ruti dugoj 22,4 kilometra između međugradskog autobuskog terminala Sejong i stanice Osong u Čeongdžu,... Južna Koreja pušta u saobraćaj prve autonomne autobuse

Prvi samovozeći autobusi u Južnoj Koreji počeće da saobraća na ruti dugoj 22,4 kilometra između međugradskog autobuskog terminala Sejong i stanice Osong u Čeongdžu, u provinciji Severni Čungčeong, saopštilo je u utorak Ministarstvo za zemljište, infrastrukturu i saobraćaj.

Predsednički komitet za uravnoteženi nacionalni razvoj želeo je da stvori i promoviše autonomni komercijalni autobuski sistem u regionu, pa je izabrao projekat kao zajedničku poslovnu inicijativu.

Samovozeći autobusi će dobiti poseban broj rute i saobraćati zajedno sa redovnim gradskim autobusima, piše Korea Times.

Za sada će samo dva autonomna autobusa saobraćati na stazi koja se zove autobuska brza tranzitna ruta ili BRT. Vozač i radnik za bezbednost biće u vozilu iz bezbednosnih razloga.

Svako može besplatno da koristi autonomni autobus tako što će se unapred prijaviti za probni program sa QR kodom odštampanim na posterima istaknutim na nekim BRT stanicama. Nakon tromesečne probne vožnje, putnicima će se naplaćivati uobičajena cena gradskog autobusa.

Ministarstvo je predstavilo svoj cilj komercijalizacije potpuno autonomne autobuske usluge u gradu do 2025. u okviru svog Plana puta za inovacijsku mobilnost objavljenog u septembru.

Vlada je dalje objasnila da takođe može proširiti uslugu autonomne vožnje ako postoji dovoljna potražnja, čime će se implementirati transportna ruta koja odgovara potražnji (DRT) koja koristi sistem QR kodova za određivanje frekvencije rute.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...