Autonomna vožnja - nova realnost na putevima

Budućnost je stigla, vozači će moći da gledaju TV program dok voze

AutomobiliBiznisInfrastrukturaLifestyleLuksuz

2.5.2022 12:02 Autor: Miljan Paunović 27

Budućnost je stigla, vozači će moći da gledaju TV program dok voze Budućnost je stigla, vozači će moći da gledaju TV program dok voze
Autonomna ili samovozeća vozila trenutno se u manjoj meri koriste na aerodromima i u poljoprivredi, a uskoro ćemo ih viđati i na ulicama pojedinih... Budućnost je stigla, vozači će moći da gledaju TV program dok voze

Autonomna ili samovozeća vozila trenutno se u manjoj meri koriste na aerodromima i u poljoprivredi, a uskoro ćemo ih viđati i na ulicama pojedinih svetskih metropola.

Britanci su odlučili da vozači mogu da gledaju TV dok „voze“, ali ne mogu da telefoniraju. Ove odredbe su predložene i ažurirane u Kodeksu za puteve u Velikoj Britaniji, piše BBC.

Autonomna vožnja ne podrazumeva da automobil sve vreme „ide sam“, već u pojedinim trenucima vozač mora da preuzme kontrolu, odnosno kada pametno vozilo od njega to zatraži. Dok ide sam moguće je pogledati neku emisiju na TV ekranu.

Samovozeći automobili trenutno nisu dozvoljeni na putevima u Velikoj Britaniji, ali prva vozila koja mogu sama da se voze mogla bi biti spremna za upotrebu kasnije ove godine, saopštilo je Ministarstvo za transport ove zemlje (DfT).

Da bi vozači, ali i svi ostali učesnici u saobraćaju bili bezbedni, planirano je da se u celosti regulatorni okvir implementira do 2025. godine.

Prilikom udesa korisnik samovozećeg automobila neće biti odgovoran, već će osiguravajuća društva preuzeti odgovornost. Britanska vlada je još u aprilu prošle godine najavila da će biti dozvoljena vožnja bez upotrebe ruku u vozilima sa ovom vrstom tehnologije, koja će ići u tom režimu sve dok vozač ne bude opomenut da treba da ručno preuzme kontrolu.

Naime, prema smernicama, vozači bi trebalo da budu spremni da preuzmu kontrolu iz automatizovanog sistema kada se to od njih zatraži, na primer kada se približavaju izlazu sa auto-puta. Trenutno dostupna tehnologija je „pomoćna“, što znači da vozači uvek treba da da budu spremni da preuzmu kontrolu, navodi DfT.

Foto: Pxhere.com

Razvoj samovozećih automobila može da utiče na privredu zemlje. Na primeru Britanaca, u ovom sektoru planirano je otvaranje oko 38.000 novih radnih mesta, a prihodi bi išli do 41,7 milijardi funti do 2035. godine, prema DfT-u.

Britanska ministarka saobraćaja Trudi Harison (Trudy Harrison) rekla je da će ažuriranje Kodeksa za auto-puteve biti „glavna prekretnica u bezbednom uvođenju samovozećih vozila“ i dodala da njihova upotreba „uvodi revoluciju u način na koji putujemo, čineći buduća putovanja zelenijim, sigurnijim i pouzdanijim“.
Komisija sastavljena od pravnika je u januaru ove godine objavila preporuke o tome kako zakon treba ažurirati u svetlu nove tehnologije, zaključivši da vozači ne bi trebalo da budu zakonski odgovorni za bezbednost na putevima u eri autonomnih automobila.

Stručnjaci za bezbednost automobila Thatcham Research istakli su da je fokus na zakonskoj odgovornosti vozača veoma važan, jer oni moraju da budu svesni da treba da reaguju kada je to neophodno, odnosno u bilo kom trenutku.

Da bi samovozeći automobil mogao u potpunosti da vrši svoju funkciju, potrebna je i određena infrastruktura, upozoravaju stručnjaci iz ove oblasti. Naime, sve dok ne bude omogućeno potpuno umrežavanje 5G i budućih 6G mreža sa centralnim sistemom (iz koga vozilo dobija podatke o trenutnoj situaciji u saobraćaju – gužvama, zastojima, radovima na putu), bezbednost neće biti na najvišem nivou.

Sklopivi volan i modul e-ugla

Kompanija Hyundai Mobis razvija inovativne tehnologije koje korisnicima omogućavaju da prilagode vožnju svojim potrebama, te tako rade i na opremi za autonomne automobile. Naime, na Sajmu tehnologije u Seulu krajem prošle godine predstavili su modul e-ugla, vazdušni jastuk za autonomnu vožnju i sklopivi volan, piše KoreaTimes.

Modul e-corner je inovativna tehnologija koja kombinuje sisteme kočenja, upravljanja i pogona vozila u jedan točak. Tokom primene ove tehnologije, točkovi se mogu rotirati do 90 stepeni, povećavajući udobnost vožnje, posebno u uskom i složenom okruženju na putu.

Hyundai Mobis takođe razvija „vazdušni jastuk za zaštitu putnika licem u lice“ koji štiti putnike koji sede tokom autonomne vožnje, ali i „opušteni vazdušni jastuk za zaštitu putnika“ koji čuva glavu i grudi putnika koji sede u udobnim položajima.

Zanimljiv je takozvani „sklopivi volan“ koji je razvila ova kompanija. Ovo je tehnologija koja sklapa volan kada nije potreban tokom autonomnog režima vožnje. Ako je potrebna intervencija vozača, volan se može ponovo rasklopiti. Korišćenjem ove tehnologije volan se pojavljuje i nestaje po potrebi, što omogućava da se obezbedi veliki unutrašnji prostor.

Hyundai Mobis planira da razvije sistem kontrole parkiranja sledeće generacije specijalizovan za Južnu Koreju i Evropu, gde ima mnogo uskih uličica i gde je okruženje za parkiranje složeno, i nastojaće da dobije narudžbine od globalnih proizvođača automobila. Pritiskom na dugme, ova tehnologija omogućava autonomnu vožnju u uskim uličicama, podzemnim parkiralištima ili u situacijama kada vozač mora da izađe iz ćorsokaka.

 • JANA

  2.5.2022 #1 Author

  Toliko je napredovala tehnologija da se i tv gleda dok se vozi svasta

  Odgovori

 • MARKO7

  2.5.2022 #2 Author

  Pa realno jedva čekam da vidim to!

  Odgovori

 • SNEZANA

  2.5.2022 #3 Author

  Po meni to uopste nije dobro,kuci neka gledaju tv programe

  Odgovori

 • GOCA BG

  2.5.2022 #5 Author

  Da docekamo i taj novitet…

  Odgovori

 • TATJANA

  2.5.2022 #6 Author

  O kakvom brzinom se dogadja nesto o cemu smo mogli da sanjamo

  Odgovori

 • SRDJAN

  2.5.2022 #7 Author

  Ladno da gledas tv dok se vozis 🙂

  Odgovori

 • NATI29

  2.5.2022 #8 Author

  Pa i sad gledaju preko telefona

  Odgovori

 • kaćica

  2.5.2022 #9 Author

  Da se gleda tv,verovatno u toku voznje.

  Odgovori

 • MARA

  3.5.2022 #10 Author

  Kapiram da vozač može malo i da dremne, dok auto ne udari u nešto..

  Odgovori

 • Milovan94

  3.5.2022 #12 Author

  Mogu reći da mi se baš sviđa

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  3.5.2022 #13 Author

  Ovo je zaista ludilo mozga, a gde će tek tehnlogija stići.

  Odgovori

 • BRANA19

  3.5.2022 #14 Author

  Pa i nije bas dobra ideja , kako neki voze , Jos im TV fali…

  Odgovori

 • jelena93

  3.5.2022 #15 Author

  Tacno me nekad strah, kad vidim koliko tehnologija brzo napreduje..

  Odgovori

 • Emilija

  4.5.2022 #16 Author

  Ne znam bas koliko je to dobro

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  4.5.2022 #17 Author

  ko će da vozi ako vozač gleda TV program. naravno tehnologija napreduje postoje robot vozači ali ipa treba biti vlo oprezan u vožnji

  Odgovori

 • JOVANA

  4.5.2022 #18 Author

  Odlicno stvarno!

  Odgovori

  • Moon

   28.8.2022 #19 Author

   A ko ce da vozi dok vozac gleda TV?

   Odgovori

 • BOJANA

  4.5.2022 #20 Author

  To je „odličan“ način da se smanji broj nesreća.

  Odgovori

 • Anna

  4.5.2022 #21 Author

  Meni zvuči jezivo. Ali sa druge strane verujem da će vožnja postati mnogo bezbednija kada automobili budu bili u potpunosti samohodni.

  Odgovori

 • GINKO

  4.5.2022 #22 Author

  Udesa, saobraćajnih nezgodi, poginulih sve više, a oni izmišljaju tv dok se vozi!,
  Bože pomozi zagledaj se u seriju u napravi udes, sačuvaj bože. 🤔🙄

  Odgovori

 • TINA

  5.5.2022 #23 Author

  Kako tehnologija napreduje, vozac ce moci I da spava u sve vreme u toku voznje

  Odgovori

 • jelena93

  6.5.2022 #24 Author

  Ovo je već stvarno besmisleno preterivanje..

  Odgovori

 • STRAHINJA

  15.5.2022 #25 Author

  Sta se primate, ovo je svakako za one sa dubljimmmm dzepom koji svakako imaju vozace😆😆😆

  Odgovori

 • Pasparrtu

  17.5.2022 #26 Author

  Potpuno bespotrebno…da se jos malo zaglupimo i ulenjimo.

  Odgovori

 • NINICA

  31.5.2022 #27 Author

  Baš je pametan taj koji je tu budalaštinu smislio. Ima toliko saobraćajnih nesreća da bude da niste ni svesni …

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...