Istraživanje portala Biznis.rs: Nove tehnologije u poljoprivredi (2)

Kako 2050. prehraniti više od devet milijardi ljudi, a uz to biti ekološki održiv?

AgrobiznisInovacijeSvet

19.5.2024 08:01 Autor: Marko Miladinović 19

Kako 2050. prehraniti više od devet milijardi ljudi, a uz to biti ekološki održiv? Kako 2050. prehraniti više od devet milijardi ljudi, a uz to biti ekološki održiv?
Tehnološke inovacije u poljoprivredi igraju ključnu ulogu u poboljšanju produktivnosti, efikasnosti i održivosti poljoprivredne proizvodnje. Inovacije kao što su precizna poljoprivreda, genetsko inženjerstvo i... Kako 2050. prehraniti više od devet milijardi ljudi, a uz to biti ekološki održiv?

Tehnološke inovacije u poljoprivredi igraju ključnu ulogu u poboljšanju produktivnosti, efikasnosti i održivosti poljoprivredne proizvodnje. Inovacije kao što su precizna poljoprivreda, genetsko inženjerstvo i upotreba robotike mogu povećati prinos useva i stočarskih proizvoda, uz smanjivanje potrošnje resursa kao što su voda, gorivo i đubrivo, što posledično rezultira manjim troškovima proizvodnje.

Dodatno, agrotehničko inoviranje može pomoći u smanjenju negativnog uticaja poljoprivrede na životnu sredinu, kao što su smanjenje emisija gasova staklene bašte, zaštita zemljišta i vode, i očuvanje biodiverziteta.

Što se tiče ključnih oblasti istraživanja, one obuhvataju genetsko inženjerstvo, korišćenje informacionih tehnologija (GPS, senzori i dronovi za upravljanje usevima ili stokom), razvoj tehnika za uzgoj useva u kontrolisanim okruženjima poput vertikalnih farmi ili hidroponskih sistema, što omogućava proizvodnju hrane u urbanim područjima ili u uslovima ograničenih resursa, modernizovanje poljoprivredne mehanizacije uz prelazak na električne motore, hvatanje CO2 u staklenicima…

Samo kategorisanje inovacija u poljoprivredi umnogome zavisi od dela sveta u kojima se pominju. Recimo, u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je dozvoljen genetski modifikovan uzgoj, glavne teme godinama su nove verzije semena biljnih kultura koje donose veće prinose, dok je na raznolikom tržištu evropskog kontinenta fokus na smanjenju emisija gasova staklene bašte (posebno u zemljama koje koriste puno plastenika ili su poznate po stočarstvu) i elektrifikacija poljoprivredne mehanizacije.

Globalno posmatrano, prema poslednjim procenama Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO), do 2050. godine potražnja za hranom će porasti za 70 odsto, u skladu sa brzim rastom stanovništva – što znači godišnji porast proizvodnje mesa za više od 200 miliona tona i godišnje povećanje proizvodnje žitarica za neverovatne tri milijarde tona.

Ako se uzme u obzir da oko 9,9 odsto svetske populacije i dalje gladuje, sama pomisao da se nahrani više od devet milijardi usta za deceniju i po postaje zastrašujuća perspektiva. Sa ekološkim i geopolitičkim promenama koje je teško predvideti, tehnološki razvoj u poljoprivredi morao bi da doprinese pravednijoj raspodeli, pre svega.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay

Međutim, inovacije koje za cilj imaju ekološki razvoj, veći prinos i pospešivanje kvaliteta hrane često su u međusobnoj koliziji.

Upotreba informacionih tehnologija, takozvana pametna poljoprivreda, poslednjih godina doživljava značajne skokove u investicijama. Od 15 milijardi dolara u 2022. godini predviđa se da će njena tržišna vrednost porasti na 33 milijarde dolara do 2027.

Najveći rast kompanijskih investicija u poslednjih nekoliko godina primećuje se u preciznoj poljoprivredi. Prema nedavnom izveštaju kompanije McKinsey, farmeri iz Evrope i Severne Amerike su na čelu usvajanja tehnologija iz ove oblasti u svetu, sa 62 odsto i 61 odsto, respektivno.

Što se tiče posebnih rešenja koja se koriste u poljoprivrednim okruženjima, softver za upravljanje tokovima rada na farmi je na vrhu liste (21 odsto farmera u SAD i EU je usvojilo ovu praksu), a slede senzorski i sistemi za preciznu poljoprivredu (15 odsto njih koristi pomenutu tehnologiju).

Procenjuje se da oko 39 odsto farmera u globalu koristi nekakav softver za upravljanje, a recimo devet procenata azijskih farmera već se služi nekom vrstu robotike i automatizacije uzgajivačkih i proizvodnih procesa na svojim posedima.

Kada su trendovi u pitanju, američka kompanija Miller, koja se više decenija bavi proizvodnjom pesticida i poljoprivrednom analitikom, ističe da u ovoj i narednih nekoliko godina posebno treba obratiti pažnju na rast ulaganja u agrikulturnoj primeni interneta stvari (Internet of Things – IoT), razvoju rešenja koja koriste veštačku inteligenciju, uključujući i mašinsko učenje, kao i u većoj prodaji bespilotnih letelica za nadzor velikih imanja.

Procenjuje se da će IoT u poljoprivredi narasti sa sadašnjih približno 13 milijardi dolara do 33,5 milijardi zaključno sa 2032. godinom, a veštačka inteligencija do više od pet milijardi dolara u 2028. godini.

Pročitajte i prvi deo našeg istraživanja: Električni traktori stižu na Poljoprivredni sajam – koliko su daleko od domaćih njiva?

  • NATI

    19.5.2024 #1 Author

    Nacice se nacin

    Odgovori

  • JANA

    19.5.2024 #3 Author

    Danas najbitnija tema rekla bih

    Odgovori

  • Manja

    19.5.2024 #4 Author

    …sve, sve samo ne genetski modifikovan uzgoj…

    Odgovori

  • Milicajac

    19.5.2024 #5 Author

    Veštačka inteligencija je budućnost poljoprivrede.

    Odgovori

  • Grocka

    19.5.2024 #6 Author

    Lako, toliko plodne neiskoriscene zemlje, pravilno raspolaganje hranom, baca se toliko svega..

    Odgovori

  • MAXMAD

    19.5.2024 #7 Author

    Pitajte poljoprivrednike.

    Odgovori

  • LAV

    19.5.2024 #8 Author

    Pa o poljoprivredi miora vise i ozbiljnije razmisljati da bi imali od cega da zivimo 2050. i na dalje.

    Odgovori

  • ZVEZDA

    19.5.2024 #9 Author

    Smislice se nesto

    Odgovori

  • HANA

    19.5.2024 #10 Author

    Plan se već sprovodi.
    „Jedna milijarda“ …🤡

    Odgovori

  • SHALIMAR

    19.5.2024 #11 Author

    Samo da nije genetski modifikovan uzgoj,sto se plasim da nas ceka…

    Odgovori

  • VALERIJA

    19.5.2024 #12 Author

    Ježim se od pojedine hrane koja se u svetu promoviše i konzumire.

    Odgovori

  • ZVONČICA

    19.5.2024 #13 Author

    Daleko je 2050. ja mislim da je to vec i sada problematika

    Odgovori

  • Boba321

    19.5.2024 #14 Author

    Sve je to moguce, planeta je dovoljno velika,samo treba pomoci ljudima da prave hranu

    Odgovori

  • GAGA

    19.5.2024 #15 Author

    Uvek se nadje nacin

    Odgovori

  • ZELJKA

    19.5.2024 #16 Author

    Korisne informacije

    Odgovori

  • JEKSICA25

    19.5.2024 #17 Author

    Odlicno

    Odgovori

  • jevtić

    20.5.2024 #18 Author

    Super

    Odgovori

  • BIJUTI27

    20.5.2024 #19 Author

    Nikako vala

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.