na meti Tottenham Hotspur, Machester United i Liverpool

Katarski fond zainteresovan za vodeće klubove Premijer lige

InvesticijeLifestyleSvet

10.1.2023 08:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Katarski fond zainteresovan za vodeće klubove Premijer lige Katarski fond zainteresovan za vodeće klubove Premijer lige
Manchester United, Liverpool i Tottenham Hotspur su među najboljim klubovima engleske Premijer lige koji su na meti bogatih investitora iz Katara, bliskoistočne nacije koja... Katarski fond zainteresovan za vodeće klubove Premijer lige

Manchester United, Liverpool i Tottenham Hotspur su među najboljim klubovima engleske Premijer lige koji su na meti bogatih investitora iz Katara, bliskoistočne nacije koja je oduševljena održavanjem upravo završenog i ujedno najskupljeg Svetskog prvenstva u fudbalu ikada.

Predsednik kompanije Qatar Sports Investments Naser al Kelafi (Nasser Al-Khelaifi) nedavno je razgovarao sa predsednikom londonskog kluba Tottenham Hotspur Danijelom Levijem (Daniel Levy) o mogućoj kupovini udela. QSI takođe razmatra i potpuno preuzimanje ili makar udela udeo u najvećim rivalima, prema neimenovanim izvorima, piše Bloomberg.

Portparol QSI je odbio da komentariše ove navode, ali i portparol Tottenhama je negirao da je održan sastanak u vezi sa prodajom kapitala u klubu. Predstavnici Manchester Uniteda i Liverpoola za sada ćute.

QSI je odlučio da razmotri bar jednu investiciju u Premijer ligi, nakon što je Katar bio domaćin – kako ta zemlja smatra – uspešnog svetskog prvenstva. Ovaj potez je istovremeno zaštita od ulaganja u manje visokoprofilne lige poput portugalske, kao i zbog kontinuiranog rasta Premijer lige.

Svaki potencijalni dogovor dodatno bi učvrstio katarsku strategiju ulaganja u “sportsku” imovinu, delimično da bi se poboljšao renome same zemlje, a takođe i da investira svoje ogromno bogatstvo iz prirodnih resursa u kapital koji će gotovo sigurno doneti prinos.

Katar je potrošio preko 200 milijardi dolara tokom protekle decenije na preuređenje infrastrukture u zemlji za domaćinstvo Svetskog prvenstva. Pored izgradnje potpuno novih stadiona i čitavih opština, Katar je takođe kupovao imovinu u čuvenim svetskim klubovima, uključujući preuzimanje Paris Saint Germaina.

Američka porodica Glejzer (Glazer), koja je vlasnik Machester Uniteda, traži investitora i možda je spremna da proda svoj udeo, dok vlasnici drugog giganta Liverpoola takođe razmatraju prodaju učešća u svom klubu.

Tottenham, koji je razvio najsavremeniji novi stadion sa kapacitetom od preko 60.000 gledalaca, procenjen je na nešto manje od dve milijarde evra (1,8 milijardi funti), prema Football Benchmarku, dobavljaču podataka i konsultantu u industriji. FC Chelsea prodat je prošle godine za 2,5 milijardi funti jednom američkom konzorcijumu.

  • TATJANA

    11.1.2023 #1 Author

    Sve je na prodaju, sport se pretvorio u čistu ekonomiju

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.1.2023 #2 Author

    U sportu je nazalost najvece tezgarenje…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...