Francuski prvoligaš u pregovorima sa investitorima

Vlasnici iz Katara procenjuju vrednost PSG na četiri milijarde evra

InvesticijeNovacVesti

28.11.2022 14:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vlasnici iz Katara procenjuju vrednost PSG na četiri milijarde evra Vlasnici iz Katara procenjuju vrednost PSG na četiri milijarde evra
Vlasnici fudbalskog kluba Paris Saint-Germain (PSG) iz Katara očekuju da u razgovorima sa potencijalnim investitorima procenjena vrednost francuskog prvoligaša dostići četiri milijarde dolara. Time... Vlasnici iz Katara procenjuju vrednost PSG na četiri milijarde evra

Vlasnici fudbalskog kluba Paris Saint-Germain (PSG) iz Katara očekuju da u razgovorima sa potencijalnim investitorima procenjena vrednost francuskog prvoligaša dostići četiri milijarde dolara. Time bi se uspostavio novi standard i podstakla očekivanja za ostale klubove na tržištu.

Šampioni Francuske od leta su u pregovorima sa investitorima, među kojima su i dva fonda iz Sjedinjenih Američkih Država, u vezi sa prodajom 15 odsto udela u vlasništvu. Naser al Kelaifi (Nasser Al-Khelaifi), predsednik PSG, izjavio je za Financial Times da će pregovori biti nastavljeni u skladu sa procenjenom vrednošću od preko četiri milijarde dolara, kao i da će pre zaključenja bilo kakvog ugovora biti potrebni meseci.

Svota veća od četiri milijarde evra (3,5 milijardi evra) značajno je veća od svote koju je konzorcijum predvođen Amerikancima ove godine platio za engleskog prvoligaša Chelsea FC (2,88 milijardi evra, odnosno 2,5 milijardi funti).

Ovakav ugovor uticao bi na rast vrednosti drugih velikih klubova kao što su Liverpool FC, Manchester United i Inter Milan, koji traže nove investitore, a potencijalno i nove kupce.

Procenjene vrednosti za sportske klubove počele su značajno da rastu prošle godine zahvaljujući iznenadnom skoku cena za prava prenosa uživo. Milijarde dolara su uložene u evropski fudbal, indijski kriket i različite američke sportove, a većina ulaganja došla je od velikih investicionih kompanija.

Predsednik francuskog kluba naglasio je da pregovori u vezi sa PSG nisu znak da apetiti Katara slabe kada je fudbal u pitanju, posebno sada kada je zemlja domaćin Svetskog prvenstva, već da je ovo prilika za ulazak strane ekspertize koja će kroz strateške investicije podstaći širenje biznisa.

  • GOCA BG

    28.11.2022 #1 Author

    Sada ce biznis ozbiljno da se prosiri u fudbalu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...