Prema procenama američke kompanije Boeing

Kina će udvostručiti flotu komercijalnih aviona za 20 godina

BiznisSvetTurizam

27.8.2024 09:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kina će udvostručiti flotu komercijalnih aviona za 20 godina Kina će udvostručiti flotu komercijalnih aviona za 20 godina
Kineska komercijalna flota aviona će se više nego udvostručiti u narednih 20 godina, što će je postaviti na put da postane najveće tržište vazdušnog... Kina će udvostručiti flotu komercijalnih aviona za 20 godina

Kineska komercijalna flota aviona će se više nego udvostručiti u narednih 20 godina, što će je postaviti na put da postane najveće tržište vazdušnog saobraćaja na svetu, prema podacima kompanije Boeing.

U svom Komercijalnom tržišnom izveštaju američki proizvođač aviona naveo je da će Kini biti potrebno 8.830 novih aviona za zamenu i rast u naredne dve decenije, uključujući 6.720 uskokorpusnih aviona kao što je 737 Max, prenosi Bloomberg.

Ove brojke predstavljaju poboljšanje u odnosu na prethodnu dvadesetogodišnju prognozu Boeinga, koja je procenila kinesku potražnju na 8.560 komercijalnih aviona do 2042. godine.

Boeing računa na udvostručenje flote kineskih aviokompanija zahvaljujući snažnoj potražnji za putničkim saobraćajem i vazdušnim teretom. Proizvođač predviđa da će kineski putnički saobraćaj rasti po stopi od 5,9 odsto godišnje, nadmašujući globalni prosek od 4,7 odsto.

Oko 60 odsto novih isporuka biće namenjeno rastu flote, dok će ostatak zameniti starije avione. Tako će se kineska komercijalna flota više nego udvostručiti na 9.740 aviona u narednih 20 godina, navodi Boeing. Kina će takođe imati najveću flotu širokotrupnih aviona na svetu.

Iako kineska flota postepeno stari, izgledi za veliku narudžbinu Boeinga deluju sve udaljeniji zbog zategnutih geopolitičkih odnosa između SAD i Kine. Hladan diplomatski odnos otvorio je put domaćem proizvođaču aviona Commercial Aircraft Corp of China Ltd. da osvoji stotine narudžbina za uskokorpusne avione koje bi inače dobio američki proizvođ

  • Inquiete

    27.8.2024 #1 Author

    Kinezi su uvek znali šta rade i kako da budu korak ispred drugih.

    Odgovori

  • DUCA

    30.8.2024 #2 Author

    Ništa čudno za Kinu, oni su u svemu ispred druguh.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.