konkurencija velikim zapadnim kompanijama

Kina predstavila u Hongkongu svoj najveći putnički avion C919

SvetU fokusu

13.12.2023 12:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kina predstavila u Hongkongu svoj najveći putnički avion C919 Kina predstavila u Hongkongu svoj najveći putnički avion C919
Kina je danas u Hongkongu predstavila međunarodnim medijima najveći linijski avion proizveden u zemlji, povodom njegovog prvog leta van kontinentalne Kine. Avion C919 imao... Kina predstavila u Hongkongu svoj najveći putnički avion C919

Kina je danas u Hongkongu predstavila međunarodnim medijima najveći linijski avion proizveden u zemlji, povodom njegovog prvog leta van kontinentalne Kine.

Avion C919 imao je prvi komercijalni let u maju, a simbol je aeronautičkih ambicija Pekinga koji odavno namerava da se takmiči sa zapadnim konkurentima i smanji zavisnost od instranih tehnologija.

Elegantna uskotrupna letelica koja je trenutno izložena na međunarodnom aerodromu u Hongkongu u subotu će nadletati čuvenu luku tog grada, prenosi Beta.

Vlasti se nadaju da C919 koji je prozvela kineska javna kompanija Comac može da bude rival Boeingu 737 Maks i Erbasu A320.

Prvi čovek administracije Hongkonga Džon Li pozdravio je proizvodnju aviona C919 i ARJ21, ranijeg manjeg modela u proizvodnji firme Comac, navodeći da se radi o važnoj fazi za aeronautički sektor Kine.

„Uspešna proizvodnja velikog putničkog aviona simbolizuje lidersku poziciju Kine u industriji saobračaja“, rekao je Li na ceremoniji na aerodromu. Prema saopštenju vlasti, više od 30 kupaca poručilo je 1.061 letelicu do ove nedelje.

Kina je mnogo investirala u proizvodnju ove letelice i nada se da će ona biti konkurent zapadnim linijskim avionima, mada dosta delova koji se koriste za njenu proizvodnju dolaze iz inostranstva.

Razvoj aviona počeo je 2008. godine, ali je tek prošle godine dobio zvanično odobrenje za let. Više od 60.000 putnika prevezeno je sa dve letelice C919 koje saobraćaju između kineskih gradova Šangaj i Čengdu.

Danas su novinari i druge osobe pozvane na svečanost mogle da uđu u letelicu, a naredna dva dana to će moći i lokalni predstavnici.

Vlasti su danas istakle da napredni aerodinamički dizajn, savremeni sistem potiska i savremeni materijali aviona dozvoljavaju da se smanji karbonski otisak i pobolša energetski učinak letelice. Avion C919 može da ima između 158 i 192 sedišta, zavisno od izvedbe.

Za evropski Airbus i američki Boeing, Azija i posebno Kina, predstavljaju prioritetne ciljeve, i kompanije nastoje da iskoriste rastuću tražnju za letovima koja dolazi od znatne srednje klase.

Airbus je u aprilu objavio da će udvostručiti kapacitete proizvodnje u Kini i potpisao je sporazum za izgradnju drugog pogona za sklapanje letelice A320 u Tiandžinu, na severoistoku zemlje.

  • Maky

    14.1.2024 #1 Author

    Kina svetska sila, zasluzeno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...