Očekuje se usvajanje zajedničke izjave

Kina, Južna Koreja i Japan zakazali prvi trilateralni samit od 2019.

SvetU fokusu

23.5.2024 10:31 Autor: Vladimir Jokanović 0

Kina, Južna Koreja i Japan zakazali prvi trilateralni samit od 2019. Kina, Južna Koreja i Japan zakazali prvi trilateralni samit od 2019.
Lideri Južne Koreje, Kine i Japana održaće svoj prvi trilateralni samit posle više od četiri godine u Seulu 26. i 27. maja, saopštila je... Kina, Južna Koreja i Japan zakazali prvi trilateralni samit od 2019.

Lideri Južne Koreje, Kine i Japana održaće svoj prvi trilateralni samit posle više od četiri godine u Seulu 26. i 27. maja, saopštila je u četvrtak predsednička kancelarija Južne Koreje.

Predsednik Južne Koreje Jun Suk Jeol imaće bilateralne razgovore sa kineskim premijerom Li Ćijangom i japanskim premijerom Fumijom Kišidom u nedelju, pre njihovog trostranog sastanka u ponedeljak, rekao je zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Kim Tae-hjo, prenosi Reuters.

Trojica lidera će nakon samita usvojiti zajedničku izjavu o šest oblasti, uključujući ekonomiju i trgovinu, navedeno je u saopštenju. Susedi su se dogovorili da održavaju samit svake godine počevši od 2008. kako bi unapredili regionalnu saradnju, ali je inicijativa prekinuta bilateralnim sukobima i pandemijom virusa Covid-19. Njihov poslednji trilateralni samit održan je krajem 2019. godine.

Samit će biti održan u trenutku kada Južna Koreja i Japan rade na poboljšanju odnosa narušenih istorijskim sporovima, dok istovremeno produbljuju trilateralno bezbednosno partnerstvo sa SAD usred sve intenzivnijeg rivalstva između Pekinga i Vašingtona.

Peking je prethodno upozorio da napori Vašingtona da dodatno unapredi odnose sa Seulom i Tokijom mogu izazvati tenzije i sukobe u regionu. Izvori upoznati sa razgovorima rekli su da će prioritet samita verovatno biti ekonomska i trgovinska pitanja usred tenzija s Pekingom na političkom i bezbednosnom polju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.