Peking odgovorio na pismo G7 i EU

Kina: Striktno sprovodimo sankcije UN protiv Severne Koreje

SvetVesti

25.7.2023 13:06 Autor: Vladimir Jokanović 1

Kina: Striktno sprovodimo sankcije UN protiv Severne Koreje Kina: Striktno sprovodimo sankcije UN protiv Severne Koreje
Kina je saopštila da „striktno“ sprovodi sankcije Ujedinjenih nacija prema Severnoj Koreji, reagujući na pismo G7, Evropske unije i drugih zemalja u kojem se... Kina: Striktno sprovodimo sankcije UN protiv Severne Koreje

Kina je saopštila da „striktno“ sprovodi sankcije Ujedinjenih nacija prema Severnoj Koreji, reagujući na pismo G7, Evropske unije i drugih zemalja u kojem se Peking poziva da spreči Pjongjang da izbegava sankcije korišćenjem kineskih voda.

U pomenutom pismu od prošle nedelje izražena je zabrinutost zbog „stalnog prisustva više naftnih tankera koji koriste vaše (kineske) teritorijalne vode u zalivu Sanša kao utočište, kako bi olakšali trgovinu sankcionisanim naftnim derivatima“, prenosi South China Morning Post.

Pismo kineskom izaslaniku u UN potpisale su SAD, Kanada, Francuska, Nemačka, Japan, Velika Britanija, Australija, Novi Zeland, Južna Koreja i EU, uoči posete kineske delegacije Severnoj Koreji. „Kina je uvek striktno sprovodila rezolucije Saveta bezbednosti UN i ozbiljno ispunjavala međunarodne obaveze“, saopštila je kineska misija u UN.


Kina je apelovala na relevantne strane da u potpunosti sprovode rezolucije SB UN o Severnoj Koreji, posebno odredbe koje se odnose na nastavak dijaloga, jačanje diplomatskih napora i promovisanje političkog rešenja, navedeno je u kineskom odgovoru.

Severna Koreja, čiji je zvaničan naziv Demokratska Narodna Republika Koreja potpala je 2006. godine pod sankcije UN zbog nuklearnih i balističkih raketnih programa. Takozvani šestostrani pregovori o denuklearizaciji između Severne Koreje, Južne Koreje, Kine, SAD, Rusije i Japana zaustavljeni su 2009. godine.

Kasniji pregovori severnokorejskog lidera Kim Džong-una i bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) takođe su propali.

Tagovi
KINA UN VESTI

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...