Uspešna godina za hakere iz Severne Koreje

Ukrali kriptovalute u vrednosti 400 miliona dolara

Hi-techNovacSvetVestiZanimljivosti

14.1.2022 08:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ukrali kriptovalute u vrednosti 400 miliona dolara Ukrali kriptovalute u vrednosti 400 miliona dolara
Hakeri iz Severne Koreje ukrali su u 2021. godini kriptovalute u vrednosti 400 miliona dolara u najmanje sedam napada na platforme za digitalni novac.... Ukrali kriptovalute u vrednosti 400 miliona dolara

Hakeri iz Severne Koreje ukrali su u 2021. godini kriptovalute u vrednosti 400 miliona dolara u najmanje sedam napada na platforme za digitalni novac. Kompanija za analizu blokčejna Chainalysis saopštila je da je prošla godina bila jedna od najuspešnijih za sajber kriminal u Severnoj Koreji.

Napadi su uglavnom bili usmereni na investicione firme i centralizovane berze, dok je Severna Koreja kategorički poricala umešanost u napade, prenosi BBC. Od 2020. do 2021. godine porastao je broj hakerskih napada iz Severne Koreje, kao i vrednost ukradenog digitalnog novca.

Hakeri su koristili različite tehnike, uključujući mamce za krađu identiteta, eksploataciju koda i malver, kako bi izvukli sredstva iz „vrućih“ novčanika organizacija, a zatim ih prebacili na adrese koje kontroliše Severna Koreja, saopštila je kompanija Chainanalysis.


Takozvani vrući novčanici za kriptovalute povezani su na internet i mrežu kriptovaluta tako da su podložni hakovanju. Koriste se za slanje i primanje kriptovaluta i omogućavaju korisnicima da vide koliko tokena poseduju. Stručnjaci savetuju premeštanje većih količina kriptovaluta koje nisu u svakodnevnoj upotrebi u „hladne“ novčanike koji su isključeni sa šireg interneta.

Chainanalysis je saopštio da je mnoge prošlogodišnje napade izveo Lazarus, hakerska grupa koju su sankcionisale SAD i za koju se veruje da je pod kontrolom obaveštajnog biroa Severne Koreje, Generalnog biroa za izviđanje. Grupa Lazarus ranije je dovođena u vezu sa hakovanjem međunarodnih banaka i komapnije Sony Pictures.

  • IVAN

    6.11.2022 #1 Author

    Od hakera ne postoji zastita,sve mogu ako rese

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...