Taktički potez Pekinga uoči odluke država Evropske unije

Kina neće uvesti privremene carine na konjak iz Francuske

EULifestyleSvet

29.8.2024 14:43 Autor: Vladimir Jokanović 1

Kina neće uvesti privremene carine na konjak iz Francuske Kina neće uvesti privremene carine na konjak iz Francuske
Peking je saopštio u četvrtak da neće uvesti privremene carine na brendi uvezen iz Evropske unije, iako je utvrdio da se on prodaje u... Kina neće uvesti privremene carine na konjak iz Francuske

Peking je saopštio u četvrtak da neće uvesti privremene carine na brendi uvezen iz Evropske unije, iako je utvrdio da se on prodaje u Kini po cenama nižim od tržišnih. Ovo se tumači kao kineski akt dobre volje, koji daje prostor za olakšanje u napetim trgovinskim pregovorima između dve strane.

Kinesko ministarstvo trgovine navelo je u saopštenju da je otkrilo da evropski destileri prodaju brendi na kineskom tržištu, koje broji 1,4 milijarde potrošača, sa maržom u rasponu od 30,6 do 39,0 odsto, kao i da je domaća industrija zbog toga pretrpela štetu, prenosi Reuters.

Kina je apelovala na 27 zemalja članica EU da odbiju predlog Evropske komisije za uvođenje dodatnih carina do 36,3 odsto na električna vozila proizvedena u Kini na glasanju u oktobru. Odluka da se ne uvedu carine na brendi ocenjuje se kao korak u korist Kine u tim pregovorima.


Akcije francuskih proizvođača alkoholnih pića porasle su za oko osam odsto nakon objave, ali su kasnije smanjile dobitke kada je tržište analiziralo celokupno saopštenje. Kineska odluka došla je dok su rukovodioci francuske kompanije Pernod Ricard predstavljali godišnje rezultate investitorima.

Kompanija Pernod Ricard najavila je da će ostati oprezna prema Kini s obzirom na to da se čini da se odluka o carinama odnosi samo na „sadašnji trenutak“. Peking je u januaru objavio da pokreće antidamping istragu o brendiju iz EU. Proizvođači konjaka kažu da je istraga povezana sa širim trgovinskim sporom, a ne sa tržištem alkoholnih pića.

Pored istrage o brendiju, Peking je u poslednjih nekoliko meseci pokrenuo antidamping istrage o mlečnim i svinjskim proizvodima iz EU. Istraga o mlečnim proizvodima pokrenuta je prošle nedelje, dan nakon što je Brisel objavio svoj revidirani plan carina za električna vozila proizvedena u Kini.

  • VALE

    31.8.2024 #1 Author

    Valjda ce se doci do dobrih pregovora

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.