Borba u vezi sa poluprovodnicima preneta i na male ekrane

Kina se u novoj dramskoj seriji bavi problemom proizvodnje čipova

LifestyleSvet

10.7.2023 10:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kina se u novoj dramskoj seriji bavi problemom proizvodnje čipova Kina se u novoj dramskoj seriji bavi problemom proizvodnje čipova
Nova kineska dramska serija priča o lošem startapu koji razvija naprednu tehnologiju za proizvodnju čipova. Zbog multinacionalnih trgovinskih sankcija, napredna tehnologija neophodna za proizvodnju poluprovodnika... Kina se u novoj dramskoj seriji bavi problemom proizvodnje čipova

Nova kineska dramska serija priča o lošem startapu koji razvija naprednu tehnologiju za proizvodnju čipova. Zbog multinacionalnih trgovinskih sankcija, napredna tehnologija neophodna za proizvodnju poluprovodnika drži se van granica Kine.

Serija koja se emituje na mreži Youku kompanije Alibaba, a koja je nalik mreži Netflix, izlazi pod nazivom „Moj kineski čip”. Serija se bavi prioritetnim pitanjem za vladu u Pekingu, liderstvom u oblasti poluprovodnika i prikazuje državnu kompaniju koja uspešno pravi lasere za duboku ultraljubičastu litografiju mašine, prenosi Bloomberg.

Eskalirajući trgovinski rat između SAD i Kine sprečio je prodaju najbolje DUV (duboko ultraljubičaste) tehnologije, koju je obezbedila kompanija za poluprovodnike ASML, u toj azijskoj zemlji. „Moj kineski čip” prikazuje domaću kompaniju koja prevazilazi mnoštvo izazova da bi ipak uspela u svojoj proizvodnji.

Trejler serije počinje rečenicom na engleskom: „Mi vodimo trgovinski rat litografskim mašinama protiv kineske vlade“. Naslov se, takođe, može čitati kao igra reči „Moje kinesko srce”, pošto „čip“ i „srce“ zvuče isto na kineskom. Zvanični naziv serije na engleskom je „The Best Chip”.

ASML nije bio u mogućnosti da Kini proda svoju moćnu tehnologiju, sisteme ekstremne ultraljubičaste litografije, otkako je Trampova administracija izvršila pritisak na holandsku vladu da odbije licencu za to.

Holandija i SAD postigle su sporazum ranije ove godine da kompaniji za poluprovodnike ASML zabrani prodaju nekih proizvoda u svojoj drugoj najnaprednijoj liniji. DUV mašine su neophodne za proizvodnju širokog spektra čipova koji napajaju proizvode od pametnih telefona do električnih vozila.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...