U okviru stimulativnog paketa za oživljavanje ekonomije

Kina smanjila referentne kamatne stope

BankeSvet

21.10.2024 10:13 Autor: Vladimir Jokanović 0

Kina smanjila referentne kamatne stope Kina smanjila referentne kamatne stope
Kina je prema očekivanju smanjila referentne kamatne stope u ponedeljak tokom mesečne revizije, nakon prošlomesečnih smanjenja drugih politika u okviru paketa stimulativnih mera za... Kina smanjila referentne kamatne stope

Kina je prema očekivanju smanjila referentne kamatne stope u ponedeljak tokom mesečne revizije, nakon prošlomesečnih smanjenja drugih politika u okviru paketa stimulativnih mera za oživljavanje ekonomije.

Jednogodišnja osnovna stopa za zajmove (LPR) smanjena je za 25 baznih poena sa 3,35 na 3,10 procenata, dok je petogodišnja LPR smanjena za istu vrednost sa 3,85 na 3,6 odsto, prenosi Reuters.

Stope su poslednji put smanjene u julu. Guverner Narodne banke Kine (PBOC) Pan Gongšeng rekao je prošle nedelje na finansijskom forumu da će stope za zajmove biti smanjene za 20 do 25 baznih poena 21. oktobra.

PBOC je 24. septembra najavila smanjenje obaveznih rezervi banaka za 50 baznih poena i referentne sedmodnevne povratne repo stope za 20 baznih poena, započevši najagresivniji stimulativni paket od pandemije, koji uključuje mere za podršku posrnulom sektoru nekretnina i podsticanje potrošnje.

Banka je prošlog meseca takođe smanjila stopu srednjoročnog kreditnog instrumenta za 30 baznih poena. Većina novih i postojećih kredita u Kini zasniva se na jednogodišnjoj LPR, dok petogodišnja stopa utiče na cene hipotekarnih kredita.

Od mera uvedenih 24. septembra, CSI300 indeks beleži rekordne dnevne promene i porastao je za više od 14 procenata. U istom periodu, juan je oslabio za jedan odsto u odnosu na dolar. Ipak, berze su bile nestabilne u poslednjim sesijama, jer je početni entuzijazam ustupio mesto zabrinutosti da li će podrška politike biti dovoljna da oživi rast.

Podaci objavljeni u petak pokazali su da je ekonomski rast Kine u trećem kvartalu bio nešto bolji od očekivanog, iako su ulaganja u nekretnine pala za više od 10 odsto u prvih devet meseci ove godine. Maloprodaja i industrijska proizvodnja su porasle u septembru.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.