Državni podsticaji i letnji turizam nisu dovoljno podstakli potrošnju

Kineski sektor usluga nastavlja sa usporavanjem

SvetU fokusu

5.9.2023 08:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kineski sektor usluga nastavlja sa usporavanjem Kineski sektor usluga nastavlja sa usporavanjem
Kineska uslužna aktivnost se u avgustu širila najsporijim tempom u osam meseci, pokazalo je najnovije istraživanje privatnog sektora, pošto je slaba tražnja nastavila da... Kineski sektor usluga nastavlja sa usporavanjem

Kineska uslužna aktivnost se u avgustu širila najsporijim tempom u osam meseci, pokazalo je najnovije istraživanje privatnog sektora, pošto je slaba tražnja nastavila da pogađa drugu po veličini svetsku ekonomiju, a podsticaji nisu uspeli da značajno ožive potrošnju.

Indeks menadžera nabavke usluga Caixin/S&P Global (PMI), pao je na 51,8 u avgustu sa 54,1 u julu, što je najniže očitanje od decembra kada je Covid-19 mnoge potrošače zatvorio u njihove domove. Oznaka od 50 poena razdvaja ekspanziju od kontrakcije aktivnosti, piše Reuters.

Podaci pokazuju da je sektor usluga nastavio da opada. Čak ni rekordan broj putovanja železnicom i zarada od turizma tokom leta nisu uspeli da povećaju rezultate.

Iako su ranije sveobuhvatni i proizvodni PMI Caixin indeksi nadmašili očekivanja tržišta i pokazali porast od jula do avgusta, ublažavanje uslužnih aktivnosti i dalje opterećuje ekonomiju usred spore potražnje i pada tržišta nekretnina.

Kombinovani PMI kompanije Caixin/S&P, koji uključuje i proizvodnu i uslužnu aktivnost, pao je na 51,7 sa 51,9 u julu.

Tagovi
KINA U FOKUSU

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...