Veštačka inteligencija preuzima upravljačke komande automobila

Kineski vozači zabrinuti zbog robotaksija

AutomobiliLifestyleSvet

8.8.2024 14:23 Autor: Vladimir Jokanović 4

Kineski vozači zabrinuti zbog robotaksija Kineski vozači zabrinuti zbog robotaksija
Kineski taksisti su među prvim radnicima u svetu koji se suočavaju s pretnjom gubitka posla zbog veštačke inteligencije, dok hiljade robotaksija izlaze na kineske... Kineski vozači zabrinuti zbog robotaksija

Kineski taksisti su među prvim radnicima u svetu koji se suočavaju s pretnjom gubitka posla zbog veštačke inteligencije, dok hiljade robotaksija izlaze na kineske ulice, rekli su ekonomisti i stručnjaci iz industrije.

Tehnologija samovozećih automobila još je eksperimentalna, ali Kina je agresivno krenula s odobravanjem testiranja u poređenju sa SAD, koje brzo pokreću istrage i suspenduje odobrenja nakon nesreća, prenosi Reuters.

Najmanje 19 kineskih gradova sprovodi testove robotaksija i robobuseva. Sedam gradova je odobrilo testove bez ljudskih vozača kod najmanje pet vodećih industrijskih kompanija, Apollo Go, Pony.ai, WeRide, AutoX i SAIC Motor.

Apollo Go je najavio da planira da postavi 1.000 robotaksija u Wuhanu do kraja godine i da posluje u 100 gradova do 2030. godine. Pony.ai, koji podržava japanski Toyota Motor, upravlja sa 300 robotaksija i planira još 1.000 do 2026. godine. Njegov potpredsednik je rekao da bi robotaksiji mogli postati profitabilni za pet godina, nakon čega će se njihova upotreba „eksponencijalno“ povećati.

WeRide je poznat po autonomnim taksijima, kombijima, autobusima i vozilima za čišćenje ulica. AutoX, koji podržava lider u e-trgovini Alibaba Group, posluje u gradovima kao što su Peking i Šangaj. SAIC upravlja robotaksijima od kraja 2021. godine.

Kina ima sedam miliona registrovanih vozača usluga prevoza, u poređenju sa 4,4 miliona pre dve godine, pokazuju zvanični podaci. S obzirom na to da usluge prevoza pružaju posao kao poslednje utočište tokom ekonomske krize, sporedni efekti robotaksija mogli bi navesti vladu da uspori planove, ocenjuju ekonomisti.

  • meli77

    8.8.2024 #1 Author

    Taksisti će ostati bez posla a polako i druge struke nestaju jer su tu roboti

    Odgovori

  • SABRINA

    9.8.2024 #2 Author

    Njihova zabrinutost je apsolutno opravdana.

    Odgovori

  • JANA

    10.8.2024 #3 Author

    Vestacka inteligencija znatno preuzima primat, a time naravno utiče na uštedu u poslovanju

    Odgovori

  • VALE

    11.8.2024 #4 Author

    Sta je to naspram nasih letecih taksija. Nista

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.