globalna konkurencija u oblasti autonomnih vozila sve veća

Baidu planira robotaksi u Kini već sledeće godine

AutomobiliHi-techLifestyleSvetVesti

21.7.2022 09:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Baidu planira robotaksi u Kini već sledeće godine Baidu planira robotaksi u Kini već sledeće godine
Kineski tehnološki div Baidu predstavio je unapređenu verziju svog autonomnog vozila (AV) sa odvojivim volanom, sa planovima da ga upotrebi za uslugu robotaksija koju... Baidu planira robotaksi u Kini već sledeće godine

Kineski tehnološki div Baidu predstavio je unapređenu verziju svog autonomnog vozila (AV) sa odvojivim volanom, sa planovima da ga upotrebi za uslugu robotaksija koju pokreće u Kini sledeće godine.

Cena po komadu će pasti na 250.000 juana (37.031,55 dolara) za novi model, u poređenju sa 480.000 juana za prethodnu generaciju, navodi Baidu u saopštenju.

“Ovo ogromno smanjenje troškova omogućiće nam da rasporedimo na desetine hiljada samovozećih vozila širom Kine“, rekao je izvršni direktor Baidua Robin Li na Baidu World konferenciji, prenosi Reuters.

Navodi se da će novo vozilo posedovati autonomne sposobnosti “nivoa četiri” koje ne zahtevaju ljudsku intervenciju, sa osam lidara i 12 kamera pored automobila. Lidari su sistemi za detekciju, slični radarima, koji koriste pulsno lasersko svetlo umesto radio talasa.

Kompanija nije otkrila koji proizvođač automobila je bio partner u kreaciji novog modela.

Kinesko samohodno vozilo će krenuti na puteve kada ga vlasti u zemlji odobre, rekao je viši potpredsednik Baidua Li Ženju na konferenciji, dodajući da vozne sposobnosti kompanijinog novog AV-a mogu da se uporede sa veštim ljudskim vozačem sa preko 20 godina iskustva.

S druge strane, Teslin izvršni direktor Ilon Mask (Elon Musk) rekao je na konferenciji sa investitorima u aprilu da njegova kompanija ima za cilj da započne masovnu proizvodnju svog robotaksija bez volana ili pedala 2024. godine, i predvideo da će vožnja robotaksijem za korisnike koštati manje od autobusa.

Kompanija Alphabet-Google je takođe prošle godine predstavila robotaksi bez volana, rekavši da planira da u narednim godinama izbaci sopstvena „potpuno autonomna vozila“ u SAD, tako da se konkurencija po tom pitanju pooštrava, barem u teoriji.

Međutim, proizvođači automobila i tehnološke kompanije širom sveta još uvek čekaju na odobravanje regulatora da uvedu takva vozila u stvarnom svetu.

  • GOCA BG

    22.7.2022 #1 Author

    U teoriji se konkurencija poostrava,videcemo u praksi kroz par godina..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...