KOCKANJE SA OGROMNIM ULOGOM Ponovno otvaranje Amerike u tri faze

SvetVesti

5.5.2020 14:44 Autor: Vladimir Jokanović 0

KOCKANJE SA OGROMNIM ULOGOM Ponovno otvaranje Amerike u tri faze KOCKANJE SA OGROMNIM ULOGOM Ponovno otvaranje Amerike u tri faze
Sjedinjene Američke Države i njihov predsednik Donald Tramp (Donald Trump) nalaze se pred veoma teškim izborom između ponovnog pokretanja privrede uz povećan rizik od... KOCKANJE SA OGROMNIM ULOGOM Ponovno otvaranje Amerike u tri faze

Sjedinjene Američke Države i njihov predsednik Donald Tramp (Donald Trump) nalaze se pred veoma teškim izborom između ponovnog pokretanja privrede uz povećan rizik od širenja epidemije korona virusa i produžavanja mera izolacije uz izvestan dalji pad ekonomije.

Sa obe strane brojke su alarmantne. Na jednoj su više od 30 miliona nezaposlenih Amerikanaca, pad GDP 4,8 odsto u prvom kvartalu 2020. i sve veći problemi u snabdevanju hranom, a sa druge blizu 30.000 novih slučajeva zaraze svakoga dana, prenosi CNN. Korona virus već je odneo oko 70.000 žrtava u SAD, više nego rat u Vijetnamu (1955-1975), dok se ekonomska situacija poredi sa Velikom depresijom (1929-1933), najvećim ekonomskim krahom u istoriji industrijskog doba.

Uklještenu između ova dva tragična simbola, odluku o ponovnom otvaranju zemlje američki mediji opisuju kao kockanje sa ogromnim ulogom. „New York Times“ navodi, pozivajući se na interni dokument u koji je imao uvid, da predsednička administracija raspolaže prognozom da će broj smrtnih slučajeva izazvanih zarazom Covid-19 dostići 3.000 dnevno od 1. juna. To je 70 odsto više od sadašnjeg proseka.  

Prognoza zasnovana na modelu koji je vašingtonska administracija izradila u saradnji sa Federalnom agencijom za upravljanje kriznim situacijama, predviđa oko 200.000 novih slučajeva zaraze svakoga dana krajem maja. Istovremeno, iz centara za kontrolu i prevenciju bolesti stižu upozorenja o stalnom porastu broja zaraženih u mnogim okruzima. Institut za zdravstvenu metriku i procenu na Univerzitetu Vašington sada procenjuje da će u SAD do početka avgusta biti blizu 135.000 smrtnih slučajeva.

Svetlo na kraju tunela, o kojem je nedavno govorio američki predsednik, nakon poslednjih saznanja ne može se više nazivati svetlom. Iako Trump nije otvorio formalne konsultacije sa guvernerima federalnih država i lokalnim liderima, Bela kuća je na zvaničnoj veb stranici objavila predlog ublažavanja epidemioliških mera sa napomenom da ih treba sprovoditi koordinirano i prilagoditi ih lokalnim okolnostima.

Glavne odgovornosti vlasti su testiranje i markiranje kontakata zaraženih osoba, briga o kapacitetima zdravstvenog sistema i planiranje zaštite, kao i individualne mere zaštite radnika. Predloženi plan podeljen je u tri faze, a u zavisnosti od trenutnih oklonosti predviđena je i mogućnost povratka u raniju fazu. Opšte preporuke u sve tri faze su redovno pranje ruku i izbegavanje dodirivanja lica, kašljanje u lakat, dezinfekcija predmeta i nošenje zaštitne maske na javnim mestima, održavanje socijalne distance, proveravanje telesne temperature, kao i ostanak u kući za osobe koje se ne osećaju zdravima.

U preporukama za prvu fazu popuštanja mera izolacije, Bela kuća navodi da treba nastaviti rad od kuče gde god je to moguće, izvodljivo i spojivo sa poslovanjem. Preporučuje se obnova rada u fazama, kao i zatvaranje zajedničkih prostorija u kojima bi zaposleni mogli da se okupljaju radi druženja ili njihovo preuređenje po meri održavanja socijalne distance, izbegavanje nevažnih putovanja i postupak nakon putovanja i poseban smeštaj za neke zaposlene, ako je moguće.

Škole i vrtići treba da ostanu zatvoreni, kao i barovi, a posete bolnicama i starim licima zabranjene. Teretane, bioskopi i sportski objekti mogu da rade uz strogo poštovanje mera socijalne distance i higijene, a ambulante mogu nastaviti rad uz stroge procedure zaštite.

U Drugoj fazi svi pojedinci iz posebno ranjivih grupa stanovništva (stari i hronično bolesni) treba da ostanu u kućnoj izolaciji, preporučuje se održavanje fizičke distance u zatvorenim prostorima i na otvorenom i okupljanja ne više od 50 osoba, kao i dopuštenje putovanja koja nisu od važnosti. U drugoj fazi takođe se nastavlja sa preporukom za rad od kuće gde god je izvodljivo, zatvaranje zajedničkih prostorija za okupljanje na poslu, kao i poseban smeštaj osoblja koje ima kontakt sa ranjivom populacijom.

Škole i vrtići mogu se ponovo otvoriti, dok posete bolnicama i starima treba da ostanu pod zabranom. Velike prostorije, kao bioskopske sale, mogu da rade prema režimu umerenom razdvajanja. Teretane mogu ostati otvorene, ukoliko se pridržavaju strogih protokola o fizičkoj distanci i dezinfekciji. Barovi mogu raditi manjim kapacitetima, gde je to moguće i prikladno.

U trećoj fazi ranjive individue mogu nastaviti javnu interakciju, ali uz primenu fizičke distance, dok osobe iz grupa malog rizika od zaraze, treba da što više smanje boravak u gužvama. Povratak zaposlenih na posao ne treba da bude ograničen.

Posete bolnicama i starima mogu se nastaviti uz poštovanje strogih higijsnskih mera, teretane mogu ostati otvorene uz prethodno usvajanje standardnih procedura zaštite, a masovna okupljanja u bioskopima, pozorištima, restoranima i sportskim objektima mogu nastaviti uz poštovanje fizičke distance. Barovi mogu nastaviti da rade sa više gostiju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...