KOLEBANJE CENA NA NAFTNOM TRŽIŠTU Strah od rizika prekomerne proizvodnje

SvetVesti

9.6.2020 17:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

KOLEBANJE CENA NA NAFTNOM TRŽIŠTU Strah od rizika prekomerne proizvodnje KOLEBANJE CENA NA NAFTNOM TRŽIŠTU Strah od rizika prekomerne proizvodnje
Cene nafte pale su u utorak nakon dve nedelje kontinuiranog rasta, a kao glavni razlog tome navodi se naknadno saznanje da će neke zemlje,... KOLEBANJE CENA NA NAFTNOM TRŽIŠTU Strah od rizika prekomerne proizvodnje

Cene nafte pale su u utorak nakon dve nedelje kontinuiranog rasta, a kao glavni razlog tome navodi se naknadno saznanje da će neke zemlje, među glavnim svetskim proizvođačima prekinuti dobrovoljna smanjenja proizvodnje „crnog zlata“. Kao drugi važan faktor pominje se mogućnost povećanja proizvodnje izvan zemalja OPEC+.

Cena severnomorske sirove nafte Brent pala je ispod vrednosti 40 dolara za barel za 85 centi, pre nego što se u utorak posle podne (CET) vratila na 40,43 dolara. Američka sirova nafta WTI (West Texas Intermediate) pojevtinila je za 98 centi po barelu, ali je kasnije tokom dana vredela 38,06 dolara,  prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta „OilPrice“.

Prema oceni analitičara investicione banke „UBS“ izgledi za povećanje proizvodnje u Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu, UAE i Omanu u julu „ne pomažu cenama“. Zemlje OPEC+ dogovorile su se u subotu da će produžiti važenje sporazuma o ograničenju proizvodnje na još mesec dana, od 1. jula. Podsetimo sporazum je na snazi od 1. maja, a prema njemu je globalna dnevna proizvodnja nafte smanjena za 9,7 miliona barela dnevno.

Saudijska Arabija naknadno je saopštila da Kuvajt i UAE neće produžiti redukciju proizvodnje od 1,18 miliona barela dnevno, što je predstavljalo dodatno smanjenje mimo sporazumom obavezujućih kvota. Ponudu izvan zemalja OPEC mogli bi da povećaju i nedavni znakovi poboljšanja potražnje, prenosi portal Economic Times, pozivajući se na stručne analize iz kompanije „Rystad Energy“.

Zdravi nivoi cena mogu da vrate neograničenu proizvodnju iz drugih zemalja, poput SAD i Kanade, a ako se proizvodnja tamo poveća, to će uticati na cene, navedeno je u oceni. „Goldman Sachs“ podigao je prognoziranu cenu Brent nafte za ovu godinu na 40,40 dolara, a cenu WTI na 36 dolara za barel, dodajući da će verovatno doći do pada cena u narednim nedeljama zbog nesigurne potražnje i stanje zaliha.  

Američki institut za naftu trebalo bi u utorak da izvesti o stanju zaliha sirove nafte za period do 5. juna, a nezvanično se pominje da je reč o 1,5 miliona barela manje. Prema podacima specijalizovanog portala za praćenje podataka o prometa nafte „Kpler“, na koji se poziva MarketWatch globalna dnevna proizvodnja smanjena je za oko 8,6 miliona barela u maju, što pokazuje da se sporazum poštuje 89 odsto. Da bi se ispunilo stoprocentno poštovanje sporazuma OPEC+ potrebno je prestati sa proizvodnjom preostalih 1,1 milion barela dnevno. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...